Welk aquarium filter kopen?

Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken tussen de verschillende typen aquarium filters. Welke aquarium filter heb ik nodig: een intern of juist een extern aquarium filter? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen wij de werking van het aquarium filter uit en zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Heeft een aquarium een filter nodig?


Een aquarium filter is een noodzakelijk stukje techniek voor elk aquarium. Het aquarium is een afgesloten omgeving, welke erg compact is in vergelijking met de natuurlijke habitat van de garnalen en vissen. Hierdoor raakt het water gemakkelijker vervuild, vooral als het aquarium water niet regelmatig wordt ververst.

In de natuurlijke habitat is het water evenwichtig en op 'natuurlijke wijze' onderhouden. Als het gaat om aquaria, is het doel om de natuurlijke habitat zo veel mogelijk na te bootsen in een relatief kleine afgesloten ruimte met een hoge dichtheid aan planten, vissen en andere waterbewoners zoals slakken, garnalen en meer.

Om een evenwichtige en natuurlijke balans te bereiken bereiken zijn aquarium filters essentieel. 
En wie wil er nu niet een mooi schoon en helder aquarium?

schoon aquarium

 

De aquarium-cyclus

Vissen en planten zorgen voor ontlasting en ander organisch afval in het aquarium. Hierbij komt ammonia vrij, welke giftig zijn voor aquarium bewoners. Gelukkig zitten er in een goed ingedraaid aquarium ook goede bacteriën die deze ammonia weer omzetten in nitriet.

Helaas is ook nitriet nog erg giftig voor aquarium bewoners. Nitrificerende bacteriën zetten die nitriet weer om naar nitraat dat veel minder giftig is en gemakkelijk opgenomen kan worden door aquariumplanten. Deze bacterieën vestigen zich vooral in het aquarium filter en poreus filtermateriaal in het filter. Zie hier het nut van een goed aquarium filter!

Uiteindelijk wordt nitraat samen met CO2 door de aquarium planten gebruikt voor de fotosynthese waarmee de cyclus rond is.

Het is van belang om regelmatig de ammonia (nh3/nh4), nitriet (no2) en nitraat (no3) gehalten te meten om dit hele proces van biologisch evenwicht te monitoren.

Zie ook deze blogppost voor een gedetailleerdere beschrijving over biologisch evenwicht in uw aquarium.

 

 

De drie fasen van filtratie

Als het gaat om filters voor zoetwateraquaria, kunt u een aquarium filter pomp overwegen met drie fasen filtratie: mechanisch, chemisch en bacterieel.


De mechanische filtratie maakt gebruikt van filterwatten en filtersponzen die er voor zorgen dat vuildeeltjes uit het water worden gehaald. De filterwatten worden boven in het aquarium filter geplaatst met daaronder de filter sponzen van grof naar fijn.
Mechanisch filtermateriaal moet regelmatig schoongemaakt woden. De filtersponzen uitknijpen in een emmer aquariumwater is vaak voldoende. Doe dit niet met kraanwater om te voorkomen dat de goede bacteriën allemaal worden weggespoeld. 

 

Biologische filtratie is nodig om de eerder genoemde ammoniak te verwerken. De biologische filtermedia zijn zo ontworpen dat ze zoveel mogelijk goede filterbacteriën kunnen vasthouden. Er zijn vele soorten biologisch filtermateriaal verkrijgbaar zoals ceramic rings, poreus gesteente en speciale bioballen.

 

Chemische filtratie tenslotte is de minst belangrijke vorm van filtratie. Hiervoor wordt meestal actieve kool gebruikt, maar omdat deze ook belangrijke sporenelementen uit het water filtert kan de balans verstoord worden. Toch is het altijd wel handig om actieve kool bij de hand te hebben omdat het gebruikt kan worden om bijvoorbeeld gebruikte medicatie uit het water te filteren.
Andere vormen van chemische filtermaterialen zijn bijvoorbeeld zeoliet om ammoniak te verwijderen en turf om de pH waarde te verlagen.


Let op: lang niet alle filters zijn geschikt voor 3-fasen filtratie. U heeft hiervoor een aquarium filter nodig met losse 'kamers' waarin de filtermedia gestopt kan worden.

 

 

Type aquarium filters

 Voor filtratie is er keuze uit verschillende type filters, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

 

Intern aquarium filter

Een intern filter (binnenfilter) hangt in het aquarium zelf en wordt via zuignappen aan het glas bevestigd. De aandrijving wordt verzorgd door een ingebouwd elektrisch pompje. Hieronder een aantal voor- en nadelen van een intern filter;


Voordelen intern filter:

  • Goedkoper dan extern filter
  • Geen kans op lekkage omdat het filter in het aquarium zelf zit
  • Lager stroomverbuik
  • Eenvoudig te installeren

 

Nadelen intern filter:

  • Neem ruimte in beslag binnen het aquarium
  • Lastiger schoonmaken
  • Beperkter in keuze voor filtermaterialen (minder ruimte)
  • Vaak niet uitbreidbaar

 

Extern aquarium filter

Een extern filter (buitenfilter / potfilter) wordt buiten het aquarium geplaatst. Vaak in een kastje onder het aquarium, waardoor deze niet zichtbaar is.


Voordelen extern filter

  • Grotere filtercapaciteit (veel ruimte voor filtermaterialen)
  • Eenvoudig schoonmaken
  • Niet zichtbaar in het aquarium
  • Betere filterwerking
  • (Vaak) uitbreidbaar met accessoires (voor bijvoorbeeld toevoegen CO2)


Nadelen extern filter

  • Duurder dan intern filter
  • Installatie wat lastiger
  • Kans op lekkage buiten het aquarium
  • Hoger stroomverbruik

 

Naast de interne en externe aquarium filters kennen we ook nog de hang-on filters. Deze worden over de aquariumrand gehangen en kunnen vaak alleen gebruikt worden in open aquaria. Dit zijn filters die een kleine waterval creëeren en daarmee ook lucht toevoegen aan het aquarium.

 

 

Welk filter heb ik nu nodig?

Zoals je hebt kunnen lezen is een filter een zeer belangrijk onderdeel van je aquarium setup. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat voor kleinere aquaria tot 60 liter vaak interne of hang-on filters worden gebruikt. Voor aquaria vanaf 60 liter komen vaker externe filters in beeld.
Naast de inhoud van je aquarium is ook de beplanting van belang. Een aquarium met veel planten en weinig vissen zal minder vervuilend zijn en kan invloed hebben op de keuze van het type aquarium filter.

Daarnaast spelen natuurlijk budget en persoonlijke voorkeuren een rol. Zo kan je prima kiezen voor een extern filter bij een mooi aquascape aquarium als je geen zichtbaar filter in je aquarium wilt hebben.

 

Bent u benieuwd naar ons aanbod? Neem dan gerust eens een kijkje in ons ruime aanbod van aquarium filters. Twijfelt u nog welk aquarium filter u wilt kopen en bent u op zoek naar het beste aquarium filter voor uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op voor een gedegen advies.

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »