Buiten filter aquarium - Externe aquarium filtersEen aquarium buitenfilter is een prima optie voor de wat grotere aquaria. Een buitenfilter (ook extern aquarium filter genoemd) wordt, zoals de naam al aangeeft buiten het aquarium geïnstalleerd. Omdat een buitenfilter groter is dan een binnenfilter heeft deze meestal een grotere capaciteit.

 

Hoe werkt een extern aquarium filter?

Een goed aquarium filter is zeer belangrijk om vervuiling in het aquarium te voorkomen. Een buitenfilter, dat in feite de functies van een pomp en een filter combineert, zuigt met behulp van aangesloten slangen water uit het aquarium, filtert dit water via de filtermedia en pompt het water daarna weer rond. Alle vervuiling en schadelijke stoffen blijven in de filtermedia achter.


Omdat buitenfilters groter zijn, zijn ze vaak bij uitstek geschikt om meervoudige filtering toe te passen:

  • mechanische filtering voor het filteren van kleine vuildeeltjes
  • biologische filtering voor het verwerken van ammoniak. Hier worden goede bacteriën vastgehouden
  • chemische filtering voor bijvoorbeeld filtering van gebruikte medicatie

 

Wat voor capaciteit moet mijn buitenfilter hebben?

De capaciteit van het buitenfilter hangt sterk af van de grootte van het aquarium. In de omschrijving van ons filteraanbod staat beschreven voor welke aquarium-groottes de externe filters geschikt zijn.

Als algemene vuistregel wordt vaak gehanteerd dat een buitenfilter in een uur minimaal 4x de inhoud van een aquarium kan rondpompen. Bij een aquarium van 150 liter heb je dus een aquarium filter nodig dat minimaal 600 liter per uur kan rondpompen.
Dit is dus een algemene vuistregel: bij aquariums met veel planten en vissen is een hogere waterdoorvoer wellicht nodig. Kies daarom altijd liever voor een iets zwaarder extern filter dan een te licht exemplaar. Vaak hebben filters een regelbare uitstroom waarmee je de doorstroom snelheid handmatig kunt installen.


Wilt wilt u een buitenfilter kopen? Kijk dan eens rond in ons assortiment. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!