Bodems



Er is een breed assortiment aan aquarium bodems op de markt, waardoor je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Zandbodems, grindbodems, aquasoils, voedingsbodems, pH verlagende bodems, kleikorrels en dan ook nog in verschillende korrelgroottes en met specifieke eigenschappen. We zullen proberen hier wat duidelijkheid in te scheppen.
We zullen eerst de belangrijkste soorten aquarium bodem op een rijtje zetten.

 

Aquasoil (pH verlagende bodem)

Aquasoil zijn gemaakt van een soort gebakken kleikorrels. Het voordeel is dat deze klei in staat is om voedingstoffen uit de omgeving te halen en op te slaan waarna deze gedoseerd aan de plantenwortels kan worden afgegeven. Omdat klei een negatieve lading heeft trekt het positief geladen ionen aan, waaronder belangrijke voedingsstoffen.
Door dit chemische proces worden pH en kH op een natuurlijke manier verlaagd wat ideaal is voor de plantengroei. Vanwege dit effect worden Aquasoils ook vaak aangeduid als pH verlagende bodems.
Aquasoil kan direct zonder vooraf te wassen in het aquarium worden geplaatst.

Nieuwe aqua soils zijn vooraf geïmpregneerd met micro- en macronutriënten waardoor vooral in het begin veel voedingsstoffen vrijkomen. Daarom is het wel belangrijk om in de eerste paar weken extra waterwissels uit te voeren.

Aquasoils zijn de populairste bodems voor beplantte aquariums omdat aquarium planten voeding halen uit zowel het water als uit de bodem. Wel zal een aqua soil na verloop van tijd langzaam minder voeding afgeven waardoor deze vervangen moet worden of er zal meer vloeibare plantenvoeding moeten worden toegevoegd aan het aquarium. Een goede aquasoil zou zeker 2 jaar mee moeten kunnen gaan.

Zeer bekende aquasoils zijn bijvoorbeeld Ada Amazonia Soil en Glasgarten Environment Soil.

 

Aquarium grind

Ook aquarium grind wordt vaak toegepast als aquarium bodem. Grind, ook kwartsgrind genoemd, verandert niets aan de waterwaarden en geeft dan ook geen voeding af aan aquarium planten. Daarom wordt grind eigenlijk altijd gecombineerd met een voedingsbodem. Deze voedingsbodem vormt de eerste laag en het grind komt daar bovenop te liggen. De gewenste bodemopbouw is 2 cm voedingbodem met daar bovenop 3 centimeter grind.
Aquarium grind is er in allerlei kleuren waardoor je het aquarium een natuurlijke uitstraling kunt geven.

 

Zandbodem

Met aquarium zand kun je een natuurlijk effect creeeren in het aquarium. Zo kun je bijvoorbeeld het effect van een rivier nabootsen. Bij een zandbodem moet je wel zorgvuldig omgaan met je plantenkeuze omdat niet alle aquariumplanten goed bestand zijn tegen een dichte zandbodem. Als je zand wilt gebruiken als aquarium bodem, dan moet je overigens wel speciaal aquarium zand kopen en geen speel- of zandbakzand.

 

Hoe dik moet een aquarium bodem zijn?

Vaak wordt voor een aquarium bodem een dikte gehanteerd van gemiddeld 5 centimeter, waarbij de bodem naar achteren toe schuin oploopt.

De hoeveelheid benodigde bodem/soil kunt u ruwweg berekenen middels deze formule:

(lengte aquarium * breedte aquarium * aantal cm bodem)/1000

Dus bij een aquarium van 40 * 30 en een 5cm hoge bodem heeft u  (40*30*5)/1000=6 kilo bodemgrond nodig. Deze formule berekent een glad oppervlakte, dus zal niet 100% kloppen, maar geeft wel een goede richtlijn.

 

We hopen u zo wat extra informatie over aquarium bodems gegeven te hebben. We zijn niet uitputtend geweest in alle bodems die wij ook in ons assortiment voeren. Maar wilt u een aquarium bodem kopen en u heeft nog vragen? Aarzal niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!