Water testersEr zijn diverse meters waarmee we aquarium water kunnen testen. Uiteraard blijft de toepassing niet alleen beperkt tot aquariums en kunnen de water testers ook voor andere doeleinden zoals zwembaden, vijvers, etc. worden toegepast.

 

Digitale water testers


Een pH meter wordt gebruikt voor het meten van de zuurgraad van water. De pH waarde varieert van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Een lagere waarde noemen we zuur en een hogere waarde basisch.


Een EC Meter meet de geleidbaarheid van water. Deze waarde wordt weergegeven in microsiemens (µS/cm). Dit is een maat voor het meten van het zoutgehalte van een oplossing. Des te puurder het water, des te lager de µS/cm:

  • Puur water: 0 μS/cm
  • Gedestilleerd water : 1 μS/cm
  • Osmosewater : 20 – 60 μS/cm
  • Regenwater 30-60 μS/cm
  • Drinkwater: 300 - 700 μS/cm
  • Zeewater: 54000 μS/cm


Een TDS Meter meet het totale aantal onopgeloste stoffen in water in ppm (parts per million). Nederlans drinkwater heeft een ppm-waarde tussen 100 en 250. Met een TDS meter kun je vervuiling in jouw aquarium meten en bepalen wanneer je waterwissels moet uitvoeren of filters moet schoonmaken/vervangen.


Er zijn meters die één enkele waarde meten zoals hierboven beschreven, maar er zijn ook meters die 2 of zelfs 3 waarden kunnen meten.


Water test strips en druppeltesten

Met een water teststrip kun je snel en gemakkelijk inzicht krijgen in de meest belangrijke waterwaarden:  zuurgraad (pH), totale hardheid (GH), carbonaathardheid (KH), nitrietgehalte (NO2), nitraatgehalte (NO3)  en chloorgehalte (CL).
De teststrip wordt 1 seconde in het water gehouden en na 60 seconden kunnen de waarden worden afgelezen op basis van verkeuringen op te teststrips.

Deze test strips geven een snelle indicatie. Wil je echter heel precies een specifieke waarde meten, dan kun je daarvoor het beste een druppeltest gebruiken.

 

Wat zijn goede waterwaardes voor Aquariums?


In literatuur worden vaak onderstaande waterwaarden aangehouden voor zoetwater aquaria:

pH 6,8 – 7,5
GH 6° tot 12° GH
KH tussen 4° tot 10° KH
NO2 < 0.3 mg/l
NO3 < 25 mg/l
CL < 0.8 mg/l

Let op: dit zijn richtlijnen voor algemene aquaria. Specifieke vissen/garnalen of planten kunnen andere waarden prefereren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »