Aquarium filtersHeeft een aquarium een filter nodig?

Ja, een aquarium heeft over het algemeen een filter nodig. Een aquariumfilter is essentieel voor een gezonde leefomgeving voor vissen, garnalen, planten en andere aquariumbewoners. Een filter helpt bij het verwijderen van organisch afval, voedselresten en andere verontreinigingen uit het water, waardoor de waterkwaliteit wordt gehandhaafd en giftige stoffen worden geminimaliseerd. Het gebruik van een filter draagt bij aan een stabiele en evenwichtige biotoop in het aquarium.

 

Wat is het beste filter voor mijn aquarium?

Het beste type filter voor jouw aquarium hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het aquarium, het vis- of garnalenbestand en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

  1. Intern filter: Dit type filter wordt binnen in het aquarium geplaatst en is ideaal voor kleinere aquariums. Het neemt geen extra ruimte in beslag buiten het aquarium.
  2. Extern filter: Externe filters worden buiten het aquarium geplaatst en bieden meer filtratiecapaciteit en filtratiemogelijkheden dan interne filters. Ze zijn geschikt voor middelgrote tot grote aquariums en zijn vaak gemakkelijker te onderhouden.
  3. Hang-on filter: Deze filters worden aan de achterkant van het aquarium gehangen en bieden goede filtratie zonder veel ruimte in beslag te nemen. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden.
  4. Bodemfilter: Bodemfilters worden onder het grind of substraat van het aquarium geplaatst en bieden biologische filtratie. Ze zijn vooral handig voor plantenaquariums en aquaria met bodembewonende vissen.
  5. Sponsfilters: Dit zijn betaalbare filters voor een goede biologische en mechanische filtratie. Vanwege de zachte structuur zijn ze veilig voor jonge vissen en garnalen. Daarnaast is een sponsfilter gemakkelijk schoon te maken.

 

 

Hoe vaak moet ik mijn aquarium filter schoonmaken?

Hoe vaak je je aquariumfilter moet schoonmaken, hangt af van diverse factoren, zoals het type filter, de grootte van het aquarium, de bezettingsgraad van het aquarium en de waterkwaliteit. Over het algemeen wordt aanbevolen om het filter regelmatig te onderhouden om de optimale prestaties te behouden en een gezonde omgeving voor je aquariumbewoners te garanderen. Hier zijn enkele richtlijnen:

  1. Mechanische filtratie: Filtersponzen, filterwatten en andere mechanische filtermedia moeten regelmatig worden schoongemaakt om verstoppingen te voorkomen. Dit kan variëren van eens per week tot eens per maand, afhankelijk van de mate van vervuiling. Je kunt de media schoonmaken door ze uit te spoelen in aquariumwater om vuil en afval te verwijderen. Spoel ze niet af onder de kraan omdat daarmee ook nuttige bacteriën worden weggespoeld.
  2. Biologische filtratie: Filtermedia die betrokken zijn bij de biologische filtratie, zoals keramische ringen, bioballen of biorock, hoeven minder vaak worden schoongemaakt om zodoende de nuttige bacteriën te behouden. Over het algemeen is één keer per maand voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de bezettingsgraad van het aquarium en de waterparameters. Spoel deze ook met aquariumwater en niet onder de kraan.
  3. Chemische filtratie: Als je actieve kool of andere chemische filtermedia gebruikt, moet je deze ongeveer eens per maand vervangen, aangezien ze na verloop van tijd hun absorptiecapaciteit verliezen.
  4. Grondige reiniging: Afgezien van het regelmatig schoonmaken van de filtermedia, is het ook raadzaam om het filter zelf af en toe grondig te reinigen. Dit kan variëren van eens per maand tot eens per paar maanden, afhankelijk van de behoeften van je aquarium en de waterkwaliteit. Tijdens deze grondige reiniging kun je de behuizing van het filter schoonmaken, de impeller controleren op verstoppingen en andere onderhoudstaken uitvoeren.

Het is belangrijk om de waterparameters van je aquarium te controleren en het filteronderhoud daar op aan te passen. Regelmatig onderhoud van het filter zal helpen om een goede waterkwaliteit te behouden en de gezondheid van je aquariumbewoners en planten te bevorderen.

 

Moet een nieuw aquariumfilter eerst ingedraaid worden?

Ja, een nieuw aquariumfilter moet je eerst indraaien voordat je vissen of andere aquariumbewoners toevoegt. Het proces van het indraaien van een filter, is essentieel voor een gezond ecosysteem in het aquarium.

Tijdens het indraaien vestigen zich nuttige bacteriën in het filtermedia. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het afbreken van giftige stoffen zoals ammoniak en nitriet, die worden geproduceerd door de afvalstoffen van vissen of planten, overtollig voedsel en organisch afval.

Het indraaiproces kan tot enkele weken duren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het aquarium, de bezettingsgraad, de waterparameters en het type filter. Tijdens deze periode kun je het filter laten draaien en regelmatig de waterparameters controleren om de vooruitgang te volgen.

Het toevoegen van een bron van ammoniak, zoals vloeibare ammoniak of een klein beetje visvoer, kan het indraaiproces versnellen door een voedingsbron voor de bacteriën te bieden. Zodra de waterparameters stabiel zijn en ammoniak en nitriet niet meer detecteerbaar zijn, is het filter ingedraaid en klaar voor gebruik. Op dat moment kun je veilig vissen aan je aquarium toevoegen.

 

 

Of je nu op zoek bent naar een specifiek type filter of gewoon meer wilt weten over aquariumfiltratie, onze categoriepagina over aquariumfilters biedt de informatie en producten die je nodig hebt. Blader door ons assortiment, vergelijk verschillende opties en maak een weloverwogen keuze. Neem bij twijfel gerust contact op met deskundige team om je te helpen bij het kiezen van de juiste filteroplossing voor jouw aquarium.