Hout en schorsWelk hout mag er in een aquarium?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik in een aquarium. Houtsoorten die je in een aquarium kunt gebruiken, mogen geen schadelijke stoffen afgeven die de waterkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden of schadelijk kunnen zijn voor  aquariumbewoners. Gelukkig zijn er genoeg houtsoorten die over het algemeen als veilig worden beschouwd voor gebruik in aquaria zoals keinhout (driftwood), spiderwood, mopani hout of cholla wood.
Uiteraard zijn alle houtsoorten die wij aanbieden veilig voor gebruik in een aquarium.

 

Waarom hout in een aquarium?

Hout is een populair natuurlijk element in aquaria vanwege de verschillende voordelen die het biedt:

  • Aquarium hout voegt een natuurlijk en esthetisch element toe aan het aquarium. Het varieert in textuur en verschijningsvorm waardoor het de mogelijkheden biedt om unieke onderwaterlandschappen te creëren.
  • Hout geeft schuilplaatsen voor garnalen, vissen en andere aquarium bewoners
  • Sommige houtsoorten kunnen de waterchemie aanpassen. Deze geven organische stoffen af die water een lichtbruine tint geven, wat bekend staat als “blackwater”. Deze tint kan een natuurlijke uitstraling geven aan een aquarium.
  • Hout kan de microbiële activiteit bevorderen doordat nuttige bacteriën en micro-organismen zich hier kunnen vestigen. Deze zijn gunstig voor het handhaven van een gezond biologisch evenwicht.
  • Sommige plantsoorten laten zich handiger opbinden op hout dan ze rechtstreeks in het substraat te plaatsen.

 

Hoe lang blijft aquarium hout drijven?

Nieuw aquariumhout zal vaak drijven vanwege luchtbellen die vastzitten in het hout en de natuurlijke drijfkracht die wordt veroorzaakt door de lagere dichtheid. De tijd die nodig is voordat het hout zinkt, kan variëren, maar het kan enkele dagen tot weken duren.

Vaak wordt aquariumhout eerst geweekt om de luchtbellen en tannines te laten ontsnappen. Dit heeft als bijkomend effect dat ook het aquarium water minder verkeurt.

Sommige houtsoorten (zoals driftwood, spiderwood en mopani hout) hebben een een hogere dichtheid en zullen sneller zinken.
Bij anders soorten kan het helpen om het hout tijdelijk te verzwaren met bijvoorbeeld een steen zodat deze uiteindelijk voldoende verzadigd raakt en niet meer zal gaan drijven.Let op: Het is belangrijk om hout en schors nooit uit te koken of te behandelen met heet water. Dit zorgt er voor dat alle tannines uit het hout verdwijnen en dat de houtstructuur kapot gaat. Dit zorgt op zijn beurt weer voor rottend hout in het aquarium.

Wij hebben een uitgebreid assortiment van verschillende soorten aquarium hout in ons assortiment in diverse afmetingen. Hout is uiteraard een natuurprodukt en de foto's geven een indicatie van hoe het produkt er uit ziet. De vorm en kleuring kunnen daarom afwijken van de produktfoto's.

Als u specifieke eisen heeft aan voor het hout in uw aquarium kunt u ook altijd terecht in onze winkel in Drachten om zelf een mooi stuk hout uit te zoeken.

Wilt u een stuk hout kopen voor uw aquarium, maar u heeft nog specifieke vragen of wensen? Dan kunt u altijd contact met ons nemen. Wij helpen u graag!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »