Binnenfilters aquarium - Interne filtersHier vindt u een overzicht van al onze binnenfilters. Dit zijn vaak compacte interne filters die ín het aquarium geplaatst worden. Wij hebben vele varianten binnenfilters in ons assortiment: van hele kleine filters die zeer geschikt zijn voor nano aquariums of grotere filters die geschikt zijn voor grotere aquariums tot maximaal 500 liter.

Een filter is een zeer belangrijk onderdeel van het aquarium omdat deze afvalstoffen uit het water haalt en zodoende meehelpt om voor een biologisch evenwicht te zorgen. Een aquarium binnenfilter is in feite een combinatie van een aquariumpomp, die voor stroming zorgt en een filter.

Zoals aangegeven wordt een binnenfilter in het aquarium geplaatst. Nadeel hiervan is dat deze dus ook ruimte inneemt in het aquarium, het voordeel is echter dat ze gemakkelijk zonder slangtoevoer te plaatsen zijn en dat ze geen lekkage kunnen veroorzaken buiten het aquarium.

 

Welk binnenfilter kies ik voor mijn aquarium ?

Kijk altijd eerst naar de grootte van het aquarium. Een binnenfilter moet voldoende capaciteit hebben om water rond te pompen. Bij de meeste filters staat duidelijk aangegeven voor welke aquariumgrootte dit filter geschikt is.
Een algemene stelregel is dat de waterdoorvoer van een filter minimaal 4x de inhoud van je aquarium moet zijn. Dus bij een aquarium van 60 liter heeft u een binnenfilter nodig die minimaal 240 liter water per uur kan rondpompen.  Let wel, dit is een algemene stelregel: bij aquariums met heel veel planten of vissen heeft u wellicht een wat hogere capaciteit nodig. Kies bij twijfel voor een wat zwaarder filter omdat de meeste binnenfilters een regelbare toevoer hebben: middels een draai- of schuifknop kan de watertoevoer handmatig worden ingesteld.

Daarnaast is ook het type filtering dat u wilt toepassen van belang. We kennen 3 soorten filtering: mechanisch, biologisch en chemisch. Voor een beginnende aquariaan is een mechanisch filter prima, maar heeft u een groot aquarium met veel vissen en planten, dan wilt u waarschijnlijk ook de mogelijkheid hebben om biologische en mechanische filtering toe te passen.

 

Tip: plaats een gaasje, panty of speciaal opzetstuk voor het filter om te voorkomen dat kleine vissen en garnalen niet in het filter worden gezogen. Vergeet daarnaast niet om regelmatig de filtermedia van uw binnenfilter schoon te maken of te vervangen.

 

Wilt u een binnenfilter kopen? Kijk dan hier gerust rond. Mocht u vragen hebben neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!