Aquarium Zand

Het gebruik van Aquarium Zand

Aquarium zand creeert een natuurlijke sfeer in een aquarium. Bij de inrichting van een aquarium sta je vaak voor de keuze: richt ik mijn aquarium in met een grindbodem of met een zandbodem.
De meeste aquariums worden ingericht met een grindbodem, maar met een zandbodem kun je bijvoorbeeld de bodem van een rivier of meer nabootsen. Aquarium zand geeft hierbij een glad en natuurlijk uiterlijk. De dichte zandstructuur zorgt er ook voor dat er geen afval in de bodem zelf verdwijnt. Je kunt het afval zelf voorzichtig met een aquarium stofzuiger opzuigen.

Een nadeel van aquariumzand is dat niet alle aquariumplanten goed bestand zijn tegen een aquarium zandbodem omdat de wortels dan moeilijker voeding opnemen. Er moet dus zorgvuldig met de plantkeuze worden omgegaan. Ook werkt een zandbodem niet in combinatie met een bodemfilter.

 

Kan normaal zand in mijn aquarium?

Normaal zand, zoals speel- of zandbakzand is normaliter niet geschikt voor gebruik in aquaria. Dit komt omdat normaal zand vaak verontreinigingen, zouten en mineralen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor vissen, planten en andere aquarium bewoners. Daarnaast heeft gewoon zand een grovere korrel waardoor plantenwortels zich moeilijker hechten.

Als je graag zand in je aquarium wilt gebruiken, kies dan voor aquariumzand dat speciaal is ontworpen voor gebruik in aquaria. Dit zand is grondig gereinigd en vrij van schadelijke stoffen. Aquariumzand is verkrijgbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes, zodat je een type kunt kiezen dat past bij je voorkeuren en de behoeften van je aquariumbewoners.

 

Hoeveel kilo zand heb ik nodig in mijn aquarium?

De hoeveelheid zand die je nodig hebt voor een aquarium hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van uw aquarium, de gewenste dikte van de zandlaag en het type vissen en planten dat u wilt houden.

Om een inschatting te maken van de hoeveelheid aquarium zand wat u nodig heeft kunt u gebruik maken van deze formule:

Hoeveelheid zand (in kilogram) = (Lengte van het aquarium (cm) x Breedte van het aquarium (cm) x Dikte van de zandlaag (cm)) / 1000

Voor een aquarium van 60 x 30 cm en een gewenste zandlaag van 5 cm heeft u dan nodig:

(60 x 30 x 5)/1000 = 9 kiloADA La Plata Sand

€14,90

La Plata Sand is natuurlijk aquarium zand met een heldere kleur. Het is geschikt voor algemeen aquariumgebruik en ook goed als decoratief zand voor beplantte aquaria. Beschikbaar in 2 en 8 kilo.

ADA Colorado Sand

€14,90

ADA Colorado sand heeft een natuurlijke roodachtige kleur en geeft een mooi contrast met de groene kleur van waterplanten. Geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

Dupla Ground colour River Sand

€7,50

Dupla Ground colour River Sand is een fijne/zandige natuurlijke bodemgrond met een korrelgrootte van 0.4-0.6mm. Dupla Ground colour is tevens pH- neutraal, bestand tegen CO2, medicijnen en bevat geen schadelijke stoffen. Verkrijgbaar in 5 en 10 kilo.

Dupla Ground colour Midland Sand

€7,50

Dupla Ground colour Midland Sand is een mix van fijn zand met kleine kiezels. De korrelgrootte is 0.4-8.0 millimeter en de bodem is tevens pH- neutraal, bestand tegen CO2, medicijnen en bevat geen schadelijke stoffen. Verkrijgbaar in 5 en 10 kilo.

Midnight Sand

€11,90

Wio Midnight Sand is zwart / zeer donker rivierzand welke goed gecombineerd kan worden met aquasoils en goed toe te passen is in contrastrijke aquascapes en biotoop aquaria. De juiste mix in korrelgroottes (0,1-2mm) geeft dit zand een natuurlijke uitstral

Bumblebee Sand

€11,90

Wio Bumblebee Sand is zeer fijn, natuurlijk zand met oker-oranje kleurtonen. De kleurtonen zijn geïnspireerd op de warme kleurtonen van het mediterrane landschap. De juiste mix in korrelgroottes (0,1-1mm) geeft dit zand een natuurlijke uitstraling.

El Dorado Sand

€11,90

Wio El Dorado Sand is fijn zand, gemengd met een mix van kleine kiezeltjes. De kleurstelling is oranje-goud waardoor El Dorado Sand perfect is voor beplante aquaria of Wabi Kusa lay-outs. Dit zand heeft een korrelgrootte van 0,1-4mm.

Cimarron Sand

€11,90

Wio Cimarron Sand is fijn zand, gemengd met een mix van kleine kiezeltjes. De kleurstelling van deze bodem is geïnspireerd op aardse, natuurlijke tinten zoals beige, oker, brons tot geel en goudbruin. Cimarron Sand heeft een korrelgrootte van 0,1-4mm.

Heaven Sand

€11,90

Wio Heaven Sand is een natuurlijk silica zand met vooral witte kleurtonen. Dankzij de redelijk felle wittere kleur van dit zand ontstaat er een hoog contrast met bijvoorbeeld hardscape of aquariumplanten. Dit zand heeft een korrelgrootte van 0,1-2mm.

Tigris Sand

€11,90

Wio Tigris Sand is geïnspireerd op de overs van de tigris rivier. Dit zand is goed te combineren met aquariumplanten welke door de ''bleke'' kleur van het zand volledig tot hun recht komen. De juiste mix in korrelgroottes (0,1-2mm) geeft dit zand een natu

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »