PlantenvoedingEen goede aquarium planten voeding is noodzakelijk voor een gezonde groei van uw aquariumplanten. Gezonde aquariumplanten dragen bij aan een goede waterkwaliteit waarin aquariumbewoners zich ook goed thuis kunnen voelen.

Nu is er een breed scala aan plantenvoeding beschikbaar. Naast verschillende merken onderscheiden de diverse aquarium plantenvoedingen zich ook door welke micro- en macronutriënten zijn toegevoegd. Dit lijken ingewikkelde termen, maar ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig:

Macronutriënten zijn voedingstoffen die planten in grote hoeveelheden gebruiken. Micronutriënten zijn net zo belangrijk, maar planten gebruiken ze in kleinere hoeveelheden.

Er worden drie verschillende macronutriënten onderscheiden in aquariummeststoffen:

 1. Stikstof (N) stimuleert het proces van celdeling, waarbij de stengel en blad goeien doordat er meer cellen bijkomen. Daarnaast hebben aquarium planten stikstof ook nodig voor het aanmaken van bladgroen (chlorofyl).
 2. Fosfor (F) speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van de plant en draagt bij aan een goede wortelgroei, vruchtvorming en de vorming van eiwitten.
 3. Kalium (k) is nodig voor fotosynthese, productie en transport van koolhydraten en de energievoorziening. Kalium versterkt de wortels, bladeren en goeipunten.


De meest voorkomende micronutriënten in aquariummeststoffen zijn:

 • IJzer (Fe)
 • Mangaan (Mn)
 • Koper (Cu)
 • Kobalt (Co)
 • Chloor (Cl)
 • Nikkel (Ni)
 • Borium (B)
 • Molybdeen (Mo)

Er zijn nog andere soorten micronutriënten, maar die worden vaak al aangetroffen in leiding water, dus is extra toevoegen niet nodig.

 

Maar welke aquarium plantenvoedig moet ik nu kopen?

Dat hangt een beetje af van de doelstelling. De meeste gangbare merken verkopen kant-en-klare all-in-one oplossingen. Die voldoen prima als je niet super hoge eisen stelt aan je aquariumplanten.

Maar wil je echt een bloeiend beplant ecosysteem willen ondersteunen, dan moet je over het algemeen een verscheidenheid aan verschillende meststoffen combineren om een betere verspreiding concentratie van voeding te verkrijgen om rijkere kleuren en sterkere plantengroei te ondersteunen.

Zo is de ene aquariaan dus tevreden met een recht-toe-recht-aan algemene plantenvoeding, terwijl de ander wellicht vele individuele macro- en micronutriënten combineren om tot een ultieme kleuring van de aquariumplanten te komen.

 

Mijn aquariumplanten zien er niet goed uit. Wat kan ik daar aan doen?


De reden dat je aquariumplanten niet goed groeien hoeven zeker niet te liggen aan verkeerde of de dosering van de plantenvoeding. Ook een juiste hoeveelheid licht en de beschikbaarheid van voldoende CO2 zijn van groot belang voor een goede plantengroei.

Toch kan het nodig zijn om bepaalde macro- of micronutriënten extra toe te voegen aan het aquarium. Onderstaand plaatje geeft een indicatie welke bemesting het beste zou kunnen helpen om u plantem een extra zetje in de rug te geven.

aquarium plantenvoeding

bron: https://www.aquaticplantcentral.com/

 

Dus wilt u aquarium plantenvoeding kopen? Bekijk dan eens uitgebreide assortiment.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »