Een zuurstofpomp wordt normaliter buiten het aquarium worden geplaatst. Na het aansluiten wordt de zuurstof via een luchtslang naar een luchtsteen geblazen. Deze luchtsteen breekt de zuurstof vervolgens af in miniscule luchtbelletjes.
Het is overigens aan te raden om altijd een terugslagventiel te gebruiken om te voorkomen dat er bij een calamiteit nooit water in de luchtpomp kan lopen.
Sommige luchtpompen hebben een ingebouwde terugslagventiel. In dat geval staat dat vermeld bij de produkt-omschrijving.

De meeste luchtpompen hebben één enkele uitgang waarop een luchtslang en bruissteen worden aangesloten, maar er zijn ook modellen met meerdere uitgangen. Die kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om bepaalde decoratieve elementen in een aquarium van luchtbellen te voorzien.

Tenslotte kunnen aquarium luchtpompen wel of niet regelbaar zijn. Meestal middels een draaiknop kan de zuurstoftoevoer dan traploos naar behoefte worden ingeregeld.

 

  

Wat doet een luchtpomp in een aquarium?

De naam zegt het al: een luchtpomp pompt lucht rond in een aquarium. Het bestaat meestal uit een motor die een zuiger of membraam aandrijft, waardoor lucht via een luchtslang en een luchtsteen in het water wordt gepompt..

Een luchtpomp heeft een aantal belangrijke functies:

 

  1. Zuurstoftoevoer: De luchtpomp zorgt voor een continue aanvoer van zuurstof naar het wateroppervlak. Dit is vooral belangrijk in aquaria met weinig planten of veel vissen. Deze halen namelijk zuurstof uit het water.
  2. Watercirculatie: Door lucht rond te pompen, creëert de luchtpomp watercirculatie. Dit voorkomt zgn. 'dode zones' in het aquarium, waar water stil kan blijven staan. Daarnaast zorgt het ook voor een gelijkmatige verdeling van voedingsstoffen door het hele aquarium.
  3. Oppervlaktebeweging: Een zuurstofpomp genereert beweging op het wateroppervlak. Dit voorkomt dat er een olieachtige filmlaag ontstaat op, die de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide kan belemmeren.
  4. Aquariumdecoratie: Veel mensen vinden de bubbels die door een luchtpomp worden gecreëerd visueel aantrekkelijk. Ze kunnen worden gebruikt om een decoratief effect te geven aan het aquarium, vooral wanneer ze worden gecombineerd met gekleurde LED-verlichting of andere decoratieve elementen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle aquaria noodzakelijk een luchtpomp nodig hebben. Als je veel planten in jouw aquarium hebt staan, kan de zuurstofproductie van de planten in de zuurstofbehoefte voldoen. Daarnaast kunnen bepaalde vissoorten of garnalen, gevoelig zijn voor een al te sterke waterstroming. Het gebruik van een luchtpomp moet dus worden afgestemd op de specifieke behoeften van je aquarium en de aanwezige planten en aquariumbewoners.

 

 

Hoelang mag een luchtpomp aan staan in een aquarium?

Een luchtpomp in een aquarium kan over het algemeen continu aan blijven staan. Er is geen tijdslimiet voor het gebruik van een luchtpomp, tenzij er specifieke redenen zijn om deze uit te schakelen, zoals:

 

  1. Nachtmodus: Sommige aquarium liefhebbers schakelen 's nachts de luchtpomp uit of verminderen de lucht toevoer. Dit kan als gevoelige vissoorten liever een rustige omgeving hebben zonder te veel waterbeweging.
  2. Speciale omstandigheden: In specifieke omstandigheden, zoals tijdens het gebruik van medicatie of het toevoegen van bepaalde waterbehandelingsmiddelen. In zo’n geval kan het noodzakelijk zijn om de luchtpomp tijdelijk uit te schakelen. Volg altijd de instructies die meegeleverd worden met de medicatie of waterbehandelingsmiddel om te bepalen of dit nodig is.

 

Over het algemeen is het echter veilig om een luchtpomp continu aan te laten staan. Het is echter wel aan te raden de luchtpomp, luchtslang en luchtsteen regelmatig te onderhouden voor een optimale werking en een langere levensduur.

 

Hoe weet ik of er genoeg zuurstof in het aquarium zit?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of er voldoende zuurstof in het aquarium zit:

 

  1. Observeren van de aquariumbewoners: Let op het gedrag van je aquariumdieren. Als ze aktief zijn, normaal ademen en naar het wateroppervlak komen om te ademen, is dit in het algemeen een goede indicatie dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is. Als de vissen echter naar lucht happen aan het wateroppervlak, zich verstoppen of lusteloos lijken, dan kan dit een indicatie zijn voor te weinig zuurstof.

 

  1. Controleer de waterplanten: Als jouw aquarium goed beplant is, produceren de planten zuurstof via de zgn. Groene en gezonde planten zijn een teken dat er voldoende zuurstof aanwezig is in het water. Als je planten echter bruine plekken vertonen, slecht groeien of afsterven, kan dit wijzen op een zuurstoftekort. Uiteraard speelt ook het gebruik van de juiste hoeveelheid plantenvoeding en CO2 een belangrijke rol bij een gezonde plantengroei.

  2. Doe een zuurstoftest: Er zijn testsets waarmee je het zuurstofgehalte in het water middels een chemische reactie nauwkeurig kunt bepalen.

 

 

Waar plaats ik een luchtpomp in mijn aquarium?

Je kunt een luchtpomp op verschillende plekken in jouw aquarium plaatsen, afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele suggesties:

 

  1. Buiten het aquarium: De meeste luchtpompen worden buiten het aquarium geplaatst. Zorg er voor dat de luchtpomp op een vlakke en stabiele ondergrond staat. Sluit de luchtslang aan op de luchtpomp en plaats het andere uiteinde van de slang met daaraan een luchtsteen of diffuser in het aquarium.

 

  1. Binnen het aquarium: In sommige gevallen kun je de luchtpomp direct in het aquarium plaatsen. Dit kan handig zijn voor kleinere luchtpompen of in aquascaping-situaties waarbij je een specifiek decoratief effect wilt bereiken met de luchtbellen. Wees er zeker van dat de luchtpomp voor onderdompeling ontworpen is en volg de instructies van de fabrikant.