Aquarium verlichtingAqurium verlichting is essentieel in ieder aquarium voor dieren en planten. Vooral voor planten is aquarium verlichting uiterst belangrijk voor de fotosynthese, waarbij licht door planten wordt opgenomen om uiteindelijk te kunnen groeien.
En planten zijn op haar beurt weer belangrijk om algengroei tegen te gaan en zorgen voor de noodzakelijke zuurstof voor vissen en andere aquariumbewoners.

Alhoewel verlichting erg belangrijk is, is het toch van belang om een aquarium zo weinig mogelijk daglicht te laten ontvangen. Vaak is indirect licht een belangrijke oorzaak van algengroei. Zeker direct zonlicht moet vermeden worden omdat naast de algengroei ook planten slecht tegen temperatuurschommelingen kunnen.

Naast planten hebben ook vissen en garnalen verlichting nodig, maar de hoeveelheid benodigd licht kan per soort verschillen. 

Net als in de natuur is het aan te raden om het dag- en nachtritme ook in het aquarium na te bootsen. Als stelregel kan worden gehanteerd dat een aquarium gemiddeld 8-10 uur verlicht moet worden door aquarium verlichting. En dit bij voorkeur zo regelmatie mogelijk door het gebruik van een tijdschakelaar.

Er zijn ook aquarium lampen zoals de uit Aquael Day en Night serie met een dag, schemer en nacht programma om de natuur nog beter na te bootsen.

Kunstlicht, en daarmee ook aquarium LED verlichting, maakt gebruikt van een RGB kleurenspectrum. De kleuren uit dit spectrum kunnen worden beïnvloed om aquarium verlichting specifieke eigenschappen mee te geven. Zo kunnen de rode en blauwe golflengten het meest effectief absorberen en daarom het meest geschikt voor fotosynthese. Groen wordt het minste geabsorbeerd en wordt meer gereflecteerd, waardoor blad er juiste groen uit ziet.

Alle aquarium verlichting heeft een kleurenspectrum, die onderling vaak een beetje van elkaar verschillen.  

Tenslotte nog een paar technische termen die u vaak terug zult zien komen bij de produkt-omschrijving van onze aquarium verlichting:

Lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.
Kelvin verwijst naar de kleur die een aquarium led lamp uitstraalt: 3000K is warmwit, 4000K is neutraal wit en 6400K is daglicht wit. Voor zoetwater aquaria licht de kleurtemperatuur vaak tussen 4000 en 7000K.

Zoals u ziet is een goede keuze van uw aquarium verlichting best belangrijk. Wilt u aquarium verlichting kopen? Kijk dan eens rond in ons assortiment. Komt u er nog niet uit of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »