Heeft mijn aquarium verwarming nodig?

In bijna alle situaties is het nodig om jouw aquarium voldoende te verwarmen. Vrijwel alle vissen en garnalen zullen niet overleven in een onverwarmd aquarium. Daarnaast hebben ook bijna alle planten warmte nodig om te kunnen groeien.

De meeste vissen doen het goed bij een temperatuur van 25 graden, maar het is altijd verstandig om je goed in te lezen bij welke temperatuur een bepaalde vissoort zich plezierig voelt.
Slechts een klein aantal vissen zoals bijvoorbeeld goudvissen en sluierstaarten kunnen goed op koud water worden gehouden.

Neocaridina garnalen kunnen in principe op koud water vanaf 18 graden, maar ze zullen zich wel slomer bewegen en slecht voortplanten. Beter is om het aquarium minimaal te verwarmen tot 20 graden.

 

Wat is de juiste wattage voor mijn aquarium verwarmer?

Voor het kiezen van de juiste aquariumverwarming wordt meestal een vuistregel gehanteerd van 1 Watt vermogen per liter water. Voor een 30 liter aquarium kies je dus voor een 30 watt verwarming. Als je aquarium wat inhoud betreft tussen twee aquarium heaters in zit, dan kies je het grotere model: dus voor een 40 liter aquarium kies je dan een 50 watt aquarium.

Deze vuistregel geldt voor normaal verwarmde huiskamers. Mocht je aquarium in een onverwarmde ruimte staan, kies dan een heater van 1,5 Watt vermogen per liter water.

Mocht je een heel groot aquarium hebben, dan is het vaak beter om 2 aquarium verwarmers te gebruiken omdat hiermee ook de temeratuur beter verdeeld kan worden over het aquarium. Voor een 500 liter aquarium is het beter om in beide hoeken een heater van 250 Watt te plaatsen dan één enkele heater van 500 Watt.

 

Moet de aquarium verwarming de hele tijd aan staan?

Ja, deze laat je gewoon aan omdat een aquarium verwarming een ingebouwde thermostaat heeft die aanslaat als het water te koud wordt en afslaat zodra het water de gewenste temperatuur heeft bereikt. Het is hierbij overigens wel belangrijk dat een heater in zijn geheel onder water staat om te voorkomen dat deze door kan branden. Het is dus wel van belang om de heater tijdelijk uit te zetten zodra je water gaat verversen.

Alhoewel een aquarium verwarmingselement normaliter betrouwbaar is, is het wel aan te raden om ook een thermometer te gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn met de verwarming dan kunt je tijdig ingrijpen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »