Biologisch evenwicht in het aquarium

Wat is een biologisch evenwicht? Hoe kan ik dit bereiken in mijn aquarium? Waarom is het belangrijk dat het biologisch evenwicht in mijn aquarium juist is? Wat zijn de gevolgen van een slecht biologisch evenwicht? Al deze vragen komen aan bod in dit artikel.
 
 

Wat is een biologisch evenwicht in een aquarium?

Een biologisch evenwicht in het aquarium is het zelfde als een gesloten kringloop van de afvalstoffen. Onder afvalstoffen worden de uitwerpselen van aquarium dieren verstaan. Vooral vissen en slakken kunnen grote vervuilers zijn in het aquarium. Het is belangrijk dat in elk aquarium het biologisch evenwicht goed is, zodat de afvalstoffen goed worden afgebroken en worden omgezet naar bruikbare stoffen.
 
De afvalstoffen die aquarium dieren produceren zijn ammoniak en ammonium. Een te hoog gehalte aan deze stoffen in het aquarium is gevaarlijk voor aquarium dieren. Garnalen en kreeften zullen hier eerder last van hebben dan vissen. In een aquarium waar een goed biologisch evenwicht is worden deze stoffen onder de volgende reactie omgezet:
 
Afvalstoffen + bacteriën + zuurstof -> nitraat.
 
Nitraat wordt vervolgens opgenomen door de planten in het aquarium. Deze aquariumplanten worden op hun beurt weer gesnoeid of gegeten door de dieren in het aquarium en dan is de kringloop weer rond.
 
 

Hoe kan ik een goed biologisch evenwicht bereiken?

Gelet op het bovenstaande zijn er dus een aantal belangrijke aspecten die bijdragen aan een goed biologisch evenwicht in het aquarium. Een filter (voor de bacteriën), zuurstof (door een luchtpomp of oxydator) en aquariumplanten zijn onmisbaar om het aquarium in een goed evenwicht te houden.
 
Belangrijk is dat het aquarium filter de juiste maat heeft voor het aquarium. Veel aquarium filters zijn afgestemd voor een aquarium met een bepaalde inhoud. Hou deze maat altijd aan. De filtersponzen van een aquarium filter kunnen altijd een bepaald aantal bacteriën houden. De goede maat aquarium filter kiezen zorgt er voor dat u voldoende filterbacteriën hebt om het aquarium goed schoon en in balans te houden.
 
Zuurstof is niet alleen nodig in het aquarium om de dieren te laten leven. Zuurstof is onmisbaar in het evenwichtsproces en zorgt er voor dat de afvalstoffen kunnen worden omgezet naar bruikbare stoffen voor de aquariumplanten. Zonder zuurstof in het aquarium is dit onmogelijk. Zuurstof is gemakkelijk toe te voegen in het aquarium door gebruik te maken van een luchtpomp en/of een oxydator. Een combinatie vaan beide levert vaak het beste resultaat op. Een oxydator versnelt het omzettingsproces en voorkomt algen in het aquarium.
 
Plant een aquarium altijd goed vol met echte aquariumplanten. U kunt de hoeveelheid aquariumplanten iets aanpassen naar de bezetting van het aquarium. Het is beter om te veel planten in een aquarium te hebben dan te weinig. Gebruik om uw aquariumplanten gezond te houden een goede plantenvoeding. De dieren zorgen dan wel voor de benodigde nitraat, maar aquariumplanten hebben meer nodig dan enkel nitraat. Gebruik altijd echte aquariumplanten. Kunst planten in het aquarium doen niks aan het evenwicht en dienen alleen gebruikt te worden ter decoratie. Een aquarium dat enkel kunst planten bevat zal nitraat opbouwen tot het punt dat dit te veel wordt en de aquarium dieren sterven.
 

 

Waarom is het belangrijk dat het aquarium in balans is?

Een aquarium zonder een goede balans is gedoemd te mislukken. De dieren zullen zich niet goed voelen en ziek worden of zelfs sterven. Tevens zullen algen de kans krijgen om te groeien en het aquarium overwoekeren. Als het aquarium in balans is zult u merken dat alles vanzelf gaat, zoals dat ook in de natuur gebeurt. En wie wil dat nou niet, een eigen stukje goed lopend onderwaterwereld?
 
onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.