Garnalen kweken

Een aquarium is een stukje eigen flora en fauna in huis. Garnalen zijn een erg leuke en kleurrijke toevoeging aan elk aquarium. Om met garnalen te kweken, zijn een aantal zaken erg belangrijk. De juiste voeding, waterwaarden, filtering, en inrichting is nodig om met garnalen te kweken. Ook per garnalensoort is de kweek verschillend. Wij gaan de garnalen kweek per soort toelichten.

 
Neocaridina
 
Neocaridina garnalen kweken snel en gemakkelijk. Deze garnalen stellen geen speciale eisen aan de waterwaarden en kweken in bijna elk aquarium. Kraanwater volstaat in de meeste gevallen om met de garnalen te kweken. Nadat het vrouwtje is bevrucht, draagt ze de eitjes gedurende een maand onder haar staart. Per bevalling krijgt het vrouwtje +- 30 jongen per keer, die levend worden geboren. 
 
Als inrichting voor het aquarium volstaat een gewone grindbodem, wat planten, een stukje hout en een sponsfilter. Het is belangrijk om het aquarium echt vol te zetten met aquariumplanten wanneer de garnalen met vissen worden gehouden. Alleen kleine visjes kunnen samen met garnalen worden gehouden maar let wel dat elk visje wel eens een mini garnaaltje eet.
 
De juiste voeding is belangrijk om dieren in topconditie te houden. Garnalen hebben dan ook speciaal garnalenvoer nodig, aangevuld met mineralen, vitaminen en enzymen. Het is van belang om alleen te kweken met sterke en gezonde garnalen.
 
Neocaridina garnalen kunnen kruisen met andere garnalen uit de neocaridina groep. Door verschillende garnalen uit de zelfde groep te kruisen kunnen kleurverminderingen of vervormingen ontstaan. Zie ons garnalen kruissingsschema, om te zien welke garnalen met elkaar kruisen.
 
Caridina
 
Caridina garnalen zijn wat moeilijker om te kweken dan de Neocaridina garnalen. Deze garnalen hebben aangepaste waterwaarden nodig. Wanneer de waterwaarden helemaal optimaal zijn is het mogelijk om caridina garnalen te kweken. Nadat het vrouwtje is bevrucht, draagt ze de eitjes gedurende een maand onder haar staart. Per bevalling krijgt het vrouwtje 30 jongen per keer, die levend worden levend geboren. 
 
Deze garnalen kunnen het beste op een pH verlagende bodem worden gehouden. Deze bodem zorgt voor een lagere pH waarde, en zachter water. Garnalen uit de Caridina groep hebben zacht en zuur water nodig om te kweken. Ook filteren over turf is een goede optie om het water zachter en zuurder te krijgen. Van belang is om altijd de waterwaarden te meten.
 
Optimale waterwaarden zijn :
 
Temperatuur: 20-28 graden.
Ph: 5,5-7
Kh : zo dicht mogelijk bij de 0
Gh: ongeveer 5-6
Geleidbaarheid: 200-300 ms
 
Het aquarium kan het beste worden ingericht met veel planten, mossen, hout, en een sponsfilter. Het is belangrijk om het aquarium echt vol te planten met aquariumplanten wanneer de garnalen met vissen worden gehouden. Alleen kleine visjes kunnen samen met garnalen worden gehouden. Ook de kleine visjes zullen wel eens een klein garnaaltje eten.
 
De juiste voeding is belangrijk om dieren in topconditie te houden. Garnalen hebben dan ook speciaal garnalenvoer nodig, aangevuld met mineralen, vitaminen en enzymen. Het is van belang om alleen te kweken met sterke garnalen.
 
Caridina kunnen kruisen met andere garnalen uit de Caridina groep. Door verschillende garnalen uit de zelfde groep te kruisen kunnen kleurverminderingen of vervormingen ontstaan. Zie ons kruissingsschema garnalen, om te zien welke garnalen met elkaar kruisen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden