Garnalen houden in het aquarium

Een garnalen aquarium is prachtig om te zien. Garnalen zijn altijd op zoek naar voedsel en gaan daarvoor het hele aquarium rond. Garnalen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren, kortom voor ieder wat wils!
 
Garnalen kunnen grofweg in 2 soorten worden onderverdeeld: de Caridina garnalen en de Neocaridina garnalen. Per soort zijn er weer verschillende garnalen, en is er een verschillende manier van verzorging nodig. Hier onder vindt u alle informatie per soort.

garnalen aquarium

 


Neocaridina garnalen

De meeste Neocaridina soorten staan bekend omdat ze gemakkelijk te houden zijn. Deze garnalen soort wordt meer gehouden in gezelschap aquariums dan de Caridina soorten. Als er voor het eerst aquarium garnalen worden gehouden is het zeer aan te raden om een garnalen aquarium te beginnen met een Neocaridina soort.

De meest bekende Neocaridina garnalen zijn : vuur-, citroen-, blue fairy-, white pearl, sakura-, rili-, -garnalen.


Verzorging

Voor de verzorging van deze garnalen is niet heel veel nodig. Hou deze garnalen minimaal in een groep van 10. Met hoe meer de garnalen zijn in het aquarium, hoe veiliger de garnalen zich voelen, en hoe vaker ze zich zullen laten zien. De watertemperatuur moet tussen de 20 en 28 graden zitten. Als de temperatuur boven de 28 graden komt krijgen de garnalen uitvalverschijnselen.


Inrichting van het aquarium


Aan de inrichting van het aquarium hoeft ook niet veel bijzonders te gebeuren. Hou de garnalen in een aquarium met een minimale inhoud van 10 liter. Voor deze garnalen volstaat een gewone grind of zandbodem, wat beplanting, en een stukje kienhout. Kienhout is belangrijk voor de garnalen omdat ze hier veel voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Verder is een sponsfilter voor het aquarium erg belangrijk. Garnalen kunnen in de spleten van een mechanisch filter klimmen en dan door de motor in meerdere stukken weer naar buiten komen. Een sponsfilter heeft geen bewegende delen en maakt dit onmogelijk. Een sponsfilter is ook erg belangrijk wanneer er gekweekt gaat worden met de aquarium garnalen. Vind hier meer over op onze pagina: kweken met garnalen.

Medebewoners

Garnalen kunnen bij andere bewoners in het aquarium. Uitzonderingen zijn roofvissen. Over het algemeen geldt er 1 regel : wat in de bek past, gaat er ook in. Houd er wel rekening mee dat kweken met garnalen vrijwel onmogelijk is als garnalen worden gehouden met vissen. Lees hier meer over op onze andere informatiepagina: kweken met garnalen.

 

Voeding

Garnalen eten vrijwel alles. Van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc. Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen. Garnalen krijgen dit ook hoofdzakelijk in de natuurlijke omgeving. De juiste voeding houdt de garnaal gezond en mooi op kleur. Garnalen 1 keer per dag voeren is voldoende. Er wordt sterk aangeraden om garnalen (buiten de normale voeding), ook bladeren te geven. Van bladeren kunnen garnalen lang eten, houdt ze gezond, en voorkomen ziektes.

 

Onderhoud

Voor onderhoud aan het garnalen aquarium hoeft niet veel te gebeuren. Handig is om het voorste ruit schoon te houden, en wekelijks een waterwissel te doen van circa 10%. Het "schone" water kan gewoon koud water uit de kraan zijn.

 

Kunnen verschillende soorten en kleuren garnalen bij elkaar?

Wordt sterk afgeraden. Alle garnalen uit de Neocaridina groep kruisen met elkaar. Als verschillende garnalen gehouden worden in een aquarium, is dit vaak een Neocaridina en een Caridina soort. Deze kunnen niet kruisen met elkaar.

Kijk voor een kruisingsschema op onze informatiepagina.

 

Caridina garnalen

De meeste Caridina soorten staan bekend om de mooie kleuren. Deze garnalen soort wordt meer gehouden in een speciaal garnalen aquarium, dit omdat deze soort moeilijker te houden is dan de Neocaridina soorten en speciale waterwaarden vereisen. Als er voor het eerst garnalen worden gehouden is het zeer aan te raden om te beginnen met een Neocaridina soort.

De meest bekende Caridina garnalen zijn : crystal red-, crystal black-, snow white-, tijger-, taiwan bee-, -garnalen

Verzorging

Verzorging van deze garnalen is meer werk dan de Neocaridina soort. Hou deze garnalen minimaal in een groep van 10. Hoe meer garnalen in het aquarium, hoe veiliger de garnalen zich voelen en hoe vaker ze zich zullen laten zien. Deze garnalen soorten stellen bepaalde eisen aan de waterwaarden. Wanneer deze eisen niet worden nageleefd zullen de garnalen niet actief zijn of sterven.

Temperatuur: 20-28 graden.
Ph: 5,5-7
Kh : zo dicht mogelijk bij de 0
Gh: ongeveer 5-6
Geleidbaarheid: 200-300 ms

Om aan deze waarden te kunnen voldoen, volstaat een aquarium met leidingwater vaak niet. Over het algemeen heeft leidingwater een hogere pH, kH, gH en geleidbaarheid dan hier boven aangegeven. Oplossingen hiervoor zijn gebruik maken van osmose water, ph verlagende bodems en ph verlagende middelen.

 

Waterwaarden: meten is weten

Meten is weten, dit geldt zeker ook in de aquarium wereld. Alle waterwaarden zijn te meten. Aangeraden wordt om een elektrische meter aan te schaffen. Druppeltesten zijn ook een optie, maar kosten vaak veel tijd en geld.

 

Inrichting van het aquarium

Hou de garnalen in een aquarium met een minimale inhoud van 10liter. Voor deze garnalen wordt een ph verlagende bodem aangeraden, wat beplanting, en een stukje kienhout. Kienhout is belangrijk voor de garnalen omdat ze hier veel voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Verder is een sponsfilter voor het garnalen aquarium erg belangrijk. Garnalen kunnen in de spleten van een mechanisch filter klimmen en dan door de motor in meerdere stukken weer naar buiten komen. Een sponsfilter heeft geen bewegende delen en maakt dit onmogelijk. Een sponsfilter is ook erg belangrijk wanneer er gekweekt gaat worden met de garnalen. Vind hier meer over op onze pagina: kweken met garnalen.

 

Medebewoners

Garnalen kunnen bij andere bewoners in het aquarium. Uitzonderingen zijn roofvissen. Over het algemeen geldt er 1 regel: wat in de bek past, gaat er ook in. Houd er wel rekening mee dat kweken met garnalen vrijwel onmogelijk is als garnalen worden gehouden met vissen. Lees hier meer over op onze andere informatiepagina: kweken met garnalen.

 

Voeding

Wat eten garnalen? Garnalen eten vrijwel alles wat in het aquarium achter blijft: van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc. Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen. Garnalen krijgen dit ook hoofdzakelijk in de natuurlijke omgeving. De juiste voeding houdt de garnalen gezond en mooi op kleur. Garnalen 1 keer per dag voeren is voldoende. Er wordt sterk aangeraden om garnalen (buiten de normale voeding), ook bladeren te geven. Van bladeren kunnen garnalen lang eten, houd ze gezond, en voorkomen ziektes.

 

Onderhoud

Voor onderhoud aan het garnalen aquarium hoeft niet veel te gebeuren. Handig is om het voorste ruit schoon te houden, en wekelijks een waterwissel te doen van circa 10%. Het "schone" water dient behandeld water te zijn dat aan de juiste waterwaarden voldoet, tenzij er met een speciale bodem wordt gewerkt.

Kan ik verschillende soorten en kleuren garnalen bij elkaar houden?

Dit wordt sterk afgeraden. Alle garnalen uit de Caridina groep kruisen met elkaar. Als verschillende garnalen gehouden worden in een aquarium, is dit vaak een Neocaridina en een Caridina soort. Deze kunnen niet kruisen met elkaar.

Kijk voor meer informatie naar dit kruisschema
 
 

Hoeveel garnalen kan ik in een aquarium houden?

Het aantal garnalen dat in een aquarium gehouden kan worden, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het aquarium, het soort garnalen die erin zit, en de hoeveelheid planten en andere bewoners van het aquarium. Over het algemeen is het aan te raden om ongeveer één tot twee garnalen per liter water te houden. Dit betekent dat een aquarium van 20 liter geschikt is voor 20 tot 40 garnalen.

Het is belangrijk om te onthouden dat garnalen in groepen gehouden moeten worden en dat ze veel ruimte nodig hebben om te zwemmen en te verbergen. Als er te veel garnalen in een te kleine ruimte worden gehouden, kan dit leiden tot stress en gezondheidsproblemen.

 
 


Geschreven door Mark Steenbergen. kopiëren is strafbaar.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »