De verschillen tussen Caridina en Neocaridina

De verschillen tussen Caridina en Neocaridina garnalen

 

De twee soorten garnalen die het meest in het aquarium worden gehouden zijn de Caridina en Neocaridina’s. Onder Caridina garnalen vallen onder andere de crystal red- & black garnalen en de taiwan bee garnalen. Bij de Neocaridina garnalen moet je denken aan onder andere vuurgarnalen en citroentjes.

 

Neocaridina garnalen

 

Neocaridina garnalen zijn makkelijker te houden dan Caridina garnalen, maar worden helaas vaak gezien als minder mooie garnalen. Dit komt voornamelijk doordat ze geassocieerd worden met alleen vuurgarnalen.  De kleuren van deze garnalen zijn vaak minder intens en ook de inrichting van het aquarium is wat meer beperkt (door harder water en hogere pH).

 

Voor je gaat beginnen met het houden van Neocaridina garnalen is het belangrijk om de pH, gH, kH en totale geleidbaarheid te bepalen van het kraanwater. Kraanwater is nergens het zelfde en is op sommige plaatsen zelfs ongeschikt voor het houden van garnalen. De volgende waterwaarden zijn het bereik van waarden die veilig zijn voor het houden van Neocaridina garnalen:

 

  • pH: 6,5-7,5
  • gH: 2-8
  • kH: 4-8
  • No2: 0
  • Geleidbaarheid: 400-600 us

 

Het kan dan ook dat de verhouding gH/kH niet in balans is en dat garnalen daarom problemen krijgen met vervellen. Probeer een ratio aan te houden van gH/kH 1,0/0,5. Dit is eenvoudig te meten met druppeltesten. Als dit niet in balans is kunnen de waarden afzonderlijk worden verhoogd met mineralen.

 

Het is ook mogelijk om osmosewater te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld SaltyShrimp bee shrimp mineral gH/kH+. Door deze mineralen toe te voegen aan het water wordt automatisch de gH/kH verhouding goed gehanteerd en blijven alle waterwaarden zoals deze wenselijk zijn voor Neocaridina garnalen.

 

Caridina garnalen

 

Caridina garnalen worden in de regel gezien als garnalen met een mooier uiterlijk dan Neocaridina garnalen. Dit komt niet vanzelf… de Caridina garnalen hebben namelijk meer eisen aan de inrichting en de waterwaarden dan Neocaridina garnalen.  De ideale waterwaarden zijn als volgt:

 

  • pH: 5,5-6,5
  • gH: 5-6
  • kH: 0-1
  • No2: 0
  • Geleidbaarheid: 250-300 us

 

Bovenstaande waterwaarden zijn eigenlijk alleen te realiseren door regen en/of osmose water te gebruiken of door het aquarium een speciale inrichting te geven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van speciaal water is deze helemaal zelf samen te stellen door het toevoegen van zuren en mineralen. Het meest gebruikte mineraal is SaltyShrimp bee shrimp mineral gH+. Let wel dat de pH stabieler blijft door regen en/of osmose water te combineren met een pH verlagende bodem. Een grind bodem heeft nauwelijks effect op het pH. Ook dient het regenwater goed getest te worden voor u het kunt gebruiken in het aquarium. Regenwater gebruiken wordt bijvoorbeeld afgeraden als u in de buurt van industrie woont of wanneer het dak en de ton niet schoon zijn.

 

De meeste mensen kiezen echter voor de combinatie pH verlagende bodem met leidingwater. Dit kan prima, maar dan moet er wel rekening worden gehouden met een aantal zaken. Zo bindt een pH verlagende bodem de kH, maar op een gegeven moment is de bodem verzadigd. Het is dan ook belangrijk om weinig water te wisselen (10% per twee weken) zodat de bodem lang mee gaat. De werkingsduur van de bodem verschilt per type water wat wordt toegevoegd, dit omdat kraanwater overal een andere samenstelling heeft. Een dikkere bodem gaat in de regel ook langer mee dan een dunnere bodem. Houd een maximum van 5 centimeter aan omdat anders de doorstroming niet meer voldoende is.

 

De garnalen samen houden

 

Een Caridina soort kruist niet met een Neocaridina soort. Dit betekend voor veel mensen dat er wordt geprobeerd om deze samen te houden in een aquarium. Dit is echter een afrader, daar beide soorten hele andere waterwaarden vragen. Zo heeft een Caridina garnaal geen belang bij de aanwezigheid van kH terwijl de Neocaridina garnalen dit juist nodig hebben. Het is dan ook beter om het aquarium speciaal in te richten voor 1 soort en niet de twee soorten samen te houden in het aquarium.

 

Meten is weten, dit is de belangrijkste regel voor beide soorten. Meten kan met druppeltesen en elektronische meters. Weet wat voor water je in het aquarium doet en wat dit te betekenen heeft voor de waterwaarden. Dit scheelt je op de lange duur veel tijd en geld.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.