Bodemrot in mijn Aquarium?

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in bodemrot
  • 1

Wat is bodemrot eigenlijk? Hoe ontstaat het en hoe kom ik er weer van af? In dit artikel leggen we uit hoe je bodemrot kunt herkennen, wat de effecten er van zijn en wat je kunt doen om er van af te komen.

Wat is bodemrot in een aquarium ?

Bodemrot in een aquarium is een aandoening die optreedt wanneer het substraat (zoals bijvoorbeeld zand of fijn grind) onderin het aquarium begint te en rotten. Het wordt in zijn algemeen veroorzaakt door zuurstoftekort op bepaalde plekken in de bodem.
Bodemrot is schadelijk zijn voor de waterkwaliteit en kan de gezondheid van jouw aquariumbewoners aantasten.


bodemrot in aquarium

 

Hoe herken je bodemrot in een aquarium?

Er zijn een aantal kenmerken die kunnen duiden op bodemrot:

1. donkere of geel-achtige plekken in de bodem
2. rottende geur (ruikt naar rotte eieren/rioollucht)
3. er ontsnappen gasbellen uit de bodem
4. verhoogde fosfaat en nitraat waarden door te veel afval in het water
5. slechte plantengroei
6. gedragsverandering bij vissen of garnalen: ze worden lusteloos en eten minder.

 

Tip: door even een wattenstaafje in de “verdachte plek” te steken kun je al heel snel ruiken of er al dan niet sprake is van bodemrot.

 

Wanneer is er een grotere kans op bodemrot?

Bodemrot kan in ieder aquarium voorkomen, zeker als er slecht onderhoud wordt gepleegd. Maar toch zijn er een aantal oorzaken aan te wijzen die de kans op bodemrot vergroten:

 

1. Een dikke zandlaag is slecht doorlaatbaar waardoor er minder zuurstof in de bodem aanwezig is. Zeker bij aquascapes worden op sommige plekken dikke bodems gebruikt om een mooi effect te creëeren. Ironisch genoeg kan bodemrot op dergelijke plekken tegen gegaan worden door veel planten in de bodem te zetten omdat deze weer zuurstof afgeven aan de bodem.

2. Hout, stenen en decoratie drukken de bodem in waardoor deze slechter doorlaatbaar wordt. De beste oplossing is om hout/steen & decoratie niet op het zand te zetten maar op bijvoorbeeld filterwatten.

3. Fijn zand is slecht doorlaatbaar. Gebruik daarom nooit speelbak- of strandzand, maar gebruik filterzand omdat deze door de gelijkmatige korrelstructuur minder in elkaar wordt gedrukt en daardoor beter zuurstof kan opnemen.

 

 

Wat zijn de effecten van bodemrot op mijn aquarium?

Bodemrot in een aquarium kan aanzienlijke negatieve effecten hebben op zowel de waterkwaliteit als de gezondheid van de aquariumbewoners. Hier zijn enkele van de belangrijkste effecten van bodemrot:

1. Slechte waterkwaliteit: bodemrot leidt tot een verslechterde waterkwaliteit. Rottend organisch materiaal leidt tot verhoogde nivo’s van ammoniak en nitriet. Deze zijn toxisch voor aquariumbewoners.

2. Slechte plantengroei: de wortels van aquariumplanten kunnen aangetast worden door bodemrot. Bladeren verkleuren en de algehele gezondheid van planten kan achteruit gaan.

3. Verstoord biologisch evenwicht: Bodemrot kan de balans van goede bacteriën in het aquarium verstoren. Terwijl sommige bacteriën zich bezighouden met de afbraak van organisch materiaal, kunnen anderen proberen de schadelijke ammoniak en nitriet te neutraliseren. Deze verstoring kan leiden tot instabiele waterparameters.

4. Algengroei: Door hogere nitraatwaarden en slechtere groei van planten is er meer ruimte voor algengroei. Vooral blauwalg komt vaak voort uit bodemrot.

 

 

Wat te doen tegen bodemrot in een aquarium?

Om bodemrot te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen:

 

1. zorg voor goed onderhoud aan de bodem. Woel deze regelmatig voorzichtig om met een hevel/stofzuiger

2. voorkom dat stenen, hout en decoratie op een dikke zandlaag worden gezet. Mocht dit toch het geval zijn, geef deze plekken dan extra aandacht bij een schoonmaakbeurt van de bodem.

3. gebruik een goed doorlaatbare bodem. Vermijd speelbakzand en standzand. Maar ook een goed doorlaatbare bodem moet regelmatig onderhouden worden omdat organisch afval hier zich kan ophopen.

4. voer met mate en gebruik bij voorkeur een voederschaal

5. verwijder afgestorven plantenresten


Lokale plekken met bodemrot kunt u prima verwijderen met een hevel of stofzuiger, maar als bodemrot zich echt verspreidt dan is het verstandig om de bodem te vervangen.

onlineaquariumspullen

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.