Voorbereid op vakantie met deze tips!

Wanneer u op vakantie bent wilt u zich natuurlijk geen zorgen maken of het aquarium thuis er goed bij staat. Er zijn een aantal zaken waar u zich op kunt voorbereiden waardoor veel ‘’risico’s’’ kunnen worden weggenomen of geminimaliseerd kunnen worden. In dit stuk identificeren wat het meeste fout gaat en hoe u zich hier het beste op kunt voorbereiden.

Voorbereid op vakantie met deze tips!

 

Voeding

Wanneer u maximaal 1 tot 2 weken van huis gaat is het goed mogelijk om uw garnalen voor uw vertrek al van voldoende voedsel te voorzien voor deze periode. Zo hoeft u geen oppas te regelen en bent u er zeker van dat er niet wordt overvoerd waardoor er een te hoge belasting ontstaat in het aquarium terwijl u afwezig bent.

 

Garnalen en kreeften zijn kleine diertjes en daarmee ook kleine eters. Voor een vakantieperiode kan middels een combinatie van bladeren en garnalenvoer zoals snowflakes gemakkelijk worden gezorgd dat de diertjes niks te kort komen tijdens uw afwezigheid.

 

Bladeren zijn een uitstekende voedselbron voor garnalen en kreeften. Bladeren komen in verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen ‘’hardheid’’. Dit zegt iets over de snelheid waarmee het blad vergaat. Zo kan bijvoorbeeld een mulberry blad vaak al na 24-48 uur gegeten worden terwijl de catappa bladeren pas na +- 2 weken zacht genoeg zijn om te eten. Door een combinatie van bladeren te voeren voor u vertrek kunt u zorgen dat de garnalen een goede basis hebben tijden uw afwezigheid.

 

  1. Mulberry-, walnoot-, spinazie-, brandnetel-, morniga-, -bladeren worden zacht in +- 24-48 uur en kunt u prima geven vlak voor uw vertrek.
  2. Catappa-, bananen-, -bladeren worden zacht in +- 2 weken en kunt u prima geven +- 1,5 weken voor uw vertrek.
  3. Guave-, teak-, -bladeren worden zacht in +- 6 tot 8 weken en kunt u prima geven +- 5 weken voor uw vertrek.

 

De bladeren vormen een goede basis tijdens uw afwezigheid maar het is raadzaam om dit aan te vullen met langdurige voeding zoals de snowflakes. De samengeperste sticks vallen in het water uit elkaar tot honderden schilfers. Garnalen kunnen hier tot een week van eten. De niet opgegeten schilfers worden tevens omgezet naar goede schimmels (mycelia). Dit is een gezonde schimmel en tevens onderdeel van het voedseldieet van garnalen en kreeften. Hierdoor worden de snowflakes ook wel het ‘’vakantievoer’’ genoemd, omdat deze voor langere termijn beschikbaar zijn voor garnalen en kreeften.

 

Gaat u langer weg dan 2 weken of heeft u grotere dieren zoals vissen? Dan raden wij altijd aan om te werken met een voederautomaat. Voor garnalen en kreeften zijn wij zelf erg tevreden over de voederautomaat Rondomatic 400 van Grässlin en voederautomaat DuplaMatic.

 

Zuurstof

Voldoende zuurstof in het aquarium is belangrijk. Zuurstof wordt voor verschillende processen gebruikt. Zo gebruiken de dieren zuurstof, wordt zuurstof gebruikt om afvalstoffen om te zetten naar minder schadelijke stoffen en gebruiken aquariumplanten in de nacht kleine hoeveelheden zuurstof (respiratie).

 

Zuurstof toevoegen kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is middels een luchtpomp, maar zeker in de zomermaanden is een aanvulling door middel van een oxydator aan te raden. Een oxydator zet waterstofperoxide om naar pure zuurstof en water. Ook naast het gebruik van een luchtpomp is het gebruiken van een oxydator raadzaam, zeker in de warme maanden en tijdens de vakantie. Een oxydator werkt zonder stroom en is een reactie welke altijd doorgaat, tot de waterstofperoxide opgebruikt is. Mocht de luchtpomp in de vakantie uitvallen dan dient de oxydator als back-up! Lees meer over de werking van een oxydator in dit artikel.

 

In de zomermaanden is de gemiddelde watertemperatuur in het aquarium hoger. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe slechter zuurstof kan oplossen in het water. Voldoende zuurstof toevoegen is daarom belangrijk voor de gezondheid van uw dieren, het afbreken van de afvalstoffen, uw aquariumplanten en de beweging van het oppervlaktewater.

 

Temperatuur

Zoals eerder ook al is aangegeven is de temperatuur een belangrijke factor in het aquarium. Niet alleen voor de opname van zuurstof in het water, maar ook voor bijvoorbeeld de leef temperatuur van uw dieren & aquariumplanten. Er zijn verschillende manieren om de temperatuur te regelen en/of op voorhand uw aquarium voor te bereiden om te koelen of verwarmen in uw afwezigheid.

 

Een aquarium verwarmen kan gemakkelijk met een aquariumverwarming. Deze hebben wij in verschillende soorten en maten zoals extern/intern, glas of plastic en van verschillende merken. Benieuwd welke aquarium verwarming het beste bij u past? Lees er meer over in dit artikel.

 

Het aquarium koel houden begint met het koel houden van de ruimte waar deze in staat. Tijdens de vakantieperiode is het daarom raadzaam om bijvoorbeeld gordijnen te sluiten, het aquarium laag bij de grond te zetten indien mogelijk, een mobiele airco te plaatsen en ramen eventueel op tochtstand te zetten indien het voorspelde weer niet te heet is. Tip; indien er iemand op uw huis past kan het handig zijn om ramen in de nacht te openen om te laten doorwaaien, en overdag te sluiten als het erg warm wordt.

 

Ook bij het aquarium zelf is veel winst te behalen door middel van voorbereiding. Wanneer er water verdampt, wordt er warmte onttrokken aan het water. Door de verdamping te stimuleren kan al redelijk wat warmte aan het water onttrokken worden. Dit kan door de aquarium kap/dekplaat te verwijderen en bijvoorbeeld de luchtstroom te stimuleren met een aquarium ventilator. Daarnaast kan het verlagen van de lichtduur zorgen voor minder warmteproductie. De lampen volledig uit doen is zelfs voor een korte periode in de meeste gevallen geen probleem.

 

Het is goed mogelijk om een systeem op het aquarium te zetten waarmee actief gekoeld in uw afwezigheid. Er zijn verschillende aquarium ventilatoren en monitors/regelaars welke er voor zorgen dat de ventilator aanslaat bij een bepaalde temperatuur en weer uit gaat wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Lees meer over het actief koelen van uw aquarium middels een ventilator in dit artikel.

 

Tot slot

We hopen dat u met al deze tips een stukje rustiger op vakantie kunt. Let wel op dat het belangrijk is om een testronde te doen. Probeer bijvoorbeeld eens om 2 weken niet te voeren en de stappen te volgen zoals we ze hier beschreven hebben, of kijk eens wat voor effect het geeft als u de aquarium kap open laat staan en de verlichtingsduur verlaagt qua temperatuur. Test altijd goed de techniek die u wilt gebruiken tijdens uw vakantie, werkt de voederautomaat nog en werken de instellingen op de temperatuur controller naar behoren, etc.

 

Dan rest ons niets anders dan u een fijne en uitgeruste vakantie te wensen!

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.