Het gebruik van aquarium gereedschap

Voor het dagelijkse onderhoud aan je aquarium zul je al snel gebruik willen gaan maken van goed aquarium gereedschap om je onderhoudswerk efficiënter te maken. In dit overzicht laten we zien welke aquarium tools en gereedschappen er zijn.

Aquarium schaar


Een aquarium schaar wordt gebruikt voor het snoeien van je aquariumplanten. Het is voor plantenscharen, net als voor andere aquarium tools, van belang dat deze van roestvrij staal zijn zodat ze geen schadelijke stoffen in het water achter laten.
Er zijn verschillende typen aquarium scharen te verkrijgen: 

  • Aquarium schaar met rechte bek
  • Aquarium schaar met kromme bek; hiermee kun je vanuit een rechte knipstand net iets makkelijker in de juiste hoek knippen.
  • Gebogen aquarium schaar; deze heeft een nog scherpere hoek, waardoor deze planten schaar ideaal is voor het recht kunnen snoeiten van plantenmatten.
  • Wave aquarium schaar; is een schaar met een golvende vorm over de hele lengte waardoor er een andere kniphoek ontstaat. Je hoeft de schaar niet meer helemaal horizontaal te houden als je aquarium planten recht af wilt knippen.
  • Spring Aquarium schaar; is een plantenschaar met een veermechanisme, waardoor slechts minimale inspanning nodig is om deze te bedienen. Wordt door de compacte vorm vaak gebruikt in kleinere aquaria.

 

Aquarium pincet

Een aquarium pincet is een handig hulpmiddel bij een breed scala aan onderwater werkzaamheden.  Een aquarium pincet kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij:

  1. plaatsen van voer in de voederschaaltjes
  2. Planten van nieuwe aquariumplanten
  3. Opruimen snoeiafval tijdens snoeien aquariumplanten
  4. Aquarium decoratie op de juiste plaats zetten
  5. Ongewenste slakken verwijderen

 

Ook hier kun je kiezen uit een recht aquarium pincet of een krom aquarium pincet. Voor de meeste werkzaamheden volstaat een rechte pincet, maar voor lastige plekjes is een kromme pincet soms juist een uitkomst.
Zorg er voor dat u een pincet kiest die lang genoeg is zodat je zo weinig mogelijk het aquariumwater hoeft aan te raken


Algen magneet

Met een algenmagneet houd je je aquarium ruit vrij van algen. Eén helft van de magneet wordt aan de buitenkant van het glas gezet en de andere helft aan de binnenkant.
De meeste magneten zijn drijvend. Dus mocht de binnenzijde loslaten van de buitenzijde dan kun je er gemakkelijk bij.

 

Algenkrabber

Een algenkrabber zal helpen bij het verwijderen van alle alg. Bruin alg en groene alg zijn vaak nog met een algenmagneet te verwijderen, maar groene punt alg is een ander verhaal. Deze alg zit vaak muurvast op het raam en de enige optie is het eraf krabben met een algenkrabber.


Nu kun je dit met een schuurspons doen maar dit zorgt er al snel voor dat er krassen op het raam komen, wat natuurlijk onwenselijk is. Met een algenkrabber kun je makkelijk de algen verwijderen zonder risico op krassen (bij normaal gebruik). Je beweegt hem rustig op en neer in lange banen en je ziet de alg verdwijnen.

 

Sand flattener

Met een sand flattener (ook aquarium spatel genoemd) kun je de aquariumbodem weer mooi strak maken. Het is meer esthetisch dan noodzaak, maar menig aquarium liefhebber houdt van een strakke grind- of zandbodem.

 

Aquarium Stofzuiger


Een aquarium stofzuiger is speciaal ontworpen om vuildeeltjes van de aquarium bodem te zuigen. Deze zijn in veel varianten te verkrijgen: van simpele handbediende stofzuigers tot de luxere elektrisch aangedreven aquarium bodemstofzuigers.


onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »