Een succesvol aquarium inrichten, waar moet u op letten?

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • 0

Een aquarium inrichten begint met voorbereiding en inlezen. Waar u het beste op kunt letten om het aquarium een succes te maken leest u hier!

Een aquarium inrichten is niet zo simpel als wat zaken bij elkaar zoeken, samenvoegen en starten maar. Waterwaarden is een belangrijk begrip wat meteen bij de inrichting van het aquarium een grote rol speelt. Een goede balans tussen de hardscape, planten en dieren is zeer belangrijk om van het aquarium een succes te maken en lang van te kunnen genieten.

 

Inlezen en uitzoeken

Voor er ook maar iets wordt aangeschaft is het altijd verstandig om jezelf goed in te lezen en alles tot op de bodem uit te zoeken. Het begint altijd met de vraag welke dieren u wenst te houden. Dit kunnen vissen zijn, garnalen, kreeften, speciale slakken, een gezelschapsaquarium, etc. De keuze is tegenwoordig reuze, alleen niet alles past standaard bij elkaar. Waterwaarden en de beschikbare ruimte voor het aquarium zijn hierbij zeer belangrijk. Zo heeft een goudvis bijvoorbeeld minimaal 60 liter water PER VIS aan inhoud nodig, terwijl een Maanvis weer vraagt om een minimale waterhoogte van 50 centimeter. Een Crystal Red garnaal prefereert een pH-waarde van minder dan 6,5 terwijl een dwergkreeft liever een pH-waarde heeft van 7,0 tot 9,0. Dit gaat lang niet altijd samen en het is op voorhand dus erg belangrijk om uit te zoeken welke dieren dezelfde waterwaarden prefereren indien meerdere dieren samengevoegd worden. Het volgende is erg belangrijk om op te letten bij het selecteren van de bewoners:

 

- Waterwaarden
- Aquarium inhoud
- Benodigd formaat van het aquarium, zowel breed, diep als hoog
- Formaat van de dieren (grote vissen eten bijvoorbeeld garnalen)
- Territoriaal gedrag

 

Wanneer bewoners worden samengevoegd welke niet dezelfde waterwaarden prefereren kan dit leiden tot stress, ziekte en sterfte. Bereid u daarom goed voor en doe onafhankelijk onderzoek. Er wordt veel verkocht zonder altijd de juiste adviezen te geven.

 

Hardscape uitzoeken

Wanneer de dieren op papier zijn uitgezocht kunt u ook vaststellen wat de formaten van het aquarium moeten worden, hoeveel water hier in gaat en welke inrichting u wenst. Op voorhand is het altijd raadzaam om even te kijken naar de natuurlijke leefomgeving van de uitgezochte bewoners. Leven ze daar bijvoorbeeld allemaal op een zandondergrond, dan zou dit ook de voorkeur hebben in het aquarium. Dit zelfde principe kan worden toegepast op de stenen, hout, planten, etc. Een combinatie van verschillende hardscape materialen en/of hardscape materialen welke bij de waterwaarden passen kunnen natuurlijk altijd worden toegepast.

 

Ook voor de hardscape zoals stenen en hout is goed inlezen weer belangrijk. Verschillende (natuurlijke) materialen kunnen verschillende invloeden hebben op de waterwaarden. Zo zal bijvoorbeeld de Ryuoh stone de KH en pH lichtelijk verhogen terwijl Dragen stone geen invloed heeft op de waterwaarden. Hierdoor past Ryuoh stone beter in een aquarium met een pH hoger dan 7, terwijl Dragon stone wel goed toegepast kan worden in aquaria met een pH lager dan 7.

 

Aquariumplanten uitzoeken

Planten uitzoeken voor het aquarium begint ook weer met het controleren van de waterwaarden. Heeft u bijvoorbeeld bewoners uitgezocht met een pH-waarde hoger dan 7, dan is het beter om bijvoorbeeld geen Bucephalandra aquariumplanten te gebruiken. De waterwaarden en moeilijkheidsgraad van elke aquariumplanten beschrijven wij duidelijk in de productomschrijving;

 

 

Weet hoe u het wilt gaan doen

Zorgen dat alles op papier matcht heeft verschillende voordelen. Hierdoor is het aquarium in balans en zullen de dieren zich prettig voelen. Tevens bent u meteen goed ingelezen en voorbereid op wat u in huis haalt. Dit zal zorgen voor mooiere dieren met minder stress, ziektes en sterfte wat bijdraagt aan een goed biologisch evenwicht en jaren aquarium plezier.

De inrichting van een aquarium is persoonlijk, kijk wat u zelf mooi vindt en sluit de rest hierop aan. Er is heel veel verkrijgbaar om alles tot een succes te maken. Wij hebben een breed assortiment aan producen en hebben alle expertise in huis om u te helpen indien nodig!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.