Planaria algemeen & bestrijding

Wat is planaria?

Planaria is een plaagdier in het aquarium. Planaria is een soort witte worm in je aquarium die een slijmerige huid heeft. Planaria kan tot wel 15 centimeter lang worden en plant zich voort door middel van eieren. Deze eieren zijn zeer sterk en tevens resistent tegen de meeste medicijnen, vorst, droogte en hoge temperaturen. Dit zorgt er voor dat de eieren in de natuurlijke omgeving onder extreme omstandigheden kunnen voorbestaan en kunnen uitkomen wanneer de omstandigheden juist zijn.

De planaria worm kenmerkt zich door de duidelijke driehoekige kop met duidelijke ogen. Planaria beweegt zich voort over het glas of de bodem en dit doet bij voorkeur wanneer de verlichting in het aquarium uit is. Overdag schuilt Planaria vaak bij voorkeur in de bodem.


planaria work


Hoe kom ik aan planaria in mijn aquarium?

Planaria komt vaak het in het aquarium terecht via nieuwe aquariumplanten, nieuwe aquarium bodem, vissen of via water uit een ander aquarium. In de meeste gevallen komen eitjes van de wormen mee met deze nieuwe aankopen die vervolgens uitkomen in het aquarium.

 

Is planaria schadelijk?

Planaria is een echte alleseter en kunnen zelfs een beetje jagen op eieren of zwakke dieren. Tevens kunnen jonge garnalen of net vervelde garnalen worden gegrepen door de worm wanneer deze op de zelfde plek blijven zitten om aan te sterken.

Er zijn berichten dat Planaria een soort gif (toxine) afgeeft om zichzelf te verdedigen. Dit zou vooral gebeuren wanneer dieren zoals bijvoorbeeld garnalen de planaria aanraken. Dit gif komt in het aquariumwater terecht en zou enkel werken op korte afstand en is vooral gevaarlijk voor de kleine aquariumbewoners. Echter kan bij een zeer grote groep aan planaria het gehele water zo giftig worden dat vooral de gevoelige dieren hier aan sterven. Echter is dit verhaal nooit wetenschappelijk bewezen.

Planaria is een zeer snelle voortplanter die veel eitjes tegelijk kan leggen. Hierdoor kan een paar wormpjes al snel zorgen voor een grote plaag in het aquarium. Het is daarom belangrijk om snel een behandeling te starten wanneer er planaria wordt geconstateerd in het aquarium.

 

Hoe kan ik planaria bestrijden?

De eerste stap in planaria bestrijding is het spaarzaam te voeren van aquariumbewoners en gebruik te maken van voederschaaltjes waardoor minder voedselresten achterblijven. Hierdoor wordt in eerst instantie de groei en vermeerdering van Planaria geremd. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een Planaria val om de populatie terug te dringen.

 

Daarnaast zijn er een aantal middelen te verkrijgen om Planaria compleet te bestrijden en verwijderen uit het aquarium.

 

Shrimps Forever Ex-it en Biomax NO-Planaria zijn beide een kuur die is gebaseerd op het extract van de Betelpalm. Deze kuur zorgt er voor dat u binnen 3 dagen af bent van de planaria. Dit middels zorgt tevens voor een aanpak van slakken en alle andere dieren met een slijmhuid. Let wel op met vissen, er zijn verhalen dat deze er niet altijd goed tegen kunnen.

SL-aqua Z1 aquarium bio protector zorgt voor snelle verwijdering van Planaria en hydra uit het aquarium. Dit middel is volledig gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten en is volledig veilig voor garnalen. Door de plantaardige ingrediënten heeft dit middel tevens geen effect op de bacteriecultuur en balans in het aquarium. De kuur duurt meestal maar een paar dagen maar kan verlengd worden als de Planaria nog niet compleet is verdwenen.

 

Flubenol is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel en heeft onze persoonlijke voorkeur. Flubenol is effectief tegen alle dieren met een slijmhuid (dus ook slakken) en 100% veilig voor alle andere aquariumbewoners, inclusief vissen. Flubenol duurt echter wat langer tot het zijn werk doet maar zal uiteindelijk zorgen dat er geen Planaria overblijft in het aquarium.

Flubenol is een kuur die elke 2 weken herhaald dient te worden tot de problemen voorbij zijn. Dubbel doseren is geen problemen en nog steeds geen gevaar voor de bewoners. De kuur is nodig om later uitgekomen eitjes ook te kunnen bestrijden met het middel. De eitjes zijn namelijk resistent tegen Flubenol.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.