Het nut van speciaal garnalenvoer

Het nut van speciaal garnalenvoer


Garnalen houden in een aquarium wordt steeds populairder. Met de groei van de populairiteit is ook het aanbod van garnalenvoer enorm gegroeid.

Als er wordt gekeken naar wat garnalen eten in hun natuurlijke omgeving, dan is dit vooral plantaardig materiaal. Het is dan ook geen wonder dat het garnalenvoer wat tegenwoordig wordt verkocht voor het grootste deel uit plantaardig materiaal bestaat. Het huidige garnalenvoer is dus gebaseerd op wat garnalen eten in het wild.

Tevens wordt er tegenwoordig steeds meer toegevoegd aan het garnalenvoer. Zo worden er bijvoorbeeld mineralen, enzymen en kleurversterkers toegevoegd. Dit gebeurt omdat er steeds beter begrepen wordt wat garnalen nu het beste kunnen eten om goed te groeien, mooi uit te komen in kleuren en zorgen voor voldoende en veel nageslacht.

Tevens wordt er buiten het complete garnalenvoer steeds meer bijvoeding geproduceerd. Zo is het mogelijk om apart voer te kopen voor de kleurverbetering, een betere spijsvertering of een versterking van het garnalen pantser Deze producten kunt u bijvoorbeeld extra voeren naast een complete voeding, of meerdere bijvoedingen samenstellen om zelf een compleet voederschema op te stellen. Ook kunnen deze speciale bijvoeders voor garnalen worden gebruikt als de garnalen met de pot mee-eten. Kan dat? Ja!

 

 

Groenten & bladeren voor garnalen

Het grootste gedeelte van het natuurlijk dieet van garnalen komt van het eten van bladeren. Het andere gedeelte komt van alles wat er verder nog in het water te vinden is zoals afstervende waterplanten en kleine, dode insecten.

Het is in het aquarium goed mogelijk om het natuurlijk dieet van garnalen na te bootsen met bladeren en groenten. De bladeren die in het aquarium worden gedaan vergaan langzaam, waardoor garnalen er lang van kunnen eten.
Veel gebruikte bladeren als garnalenvoer zijn catappa bladeren, walnootbladeren, moringa bladeren, guave bladeren, mulberry bladeren en bananenbladeren.

Daarnaast is het mogelijk om (2 a 3 keer per week) garnalen groente te voeren. Ik wil wel aanraden om de groenten eerst kort te koken, alvorens deze aan de garnalen te geven. Dit zorgt er voor dat de groenten zacht worden en gemakkelijk kunnen worden gegeten door de garnalen.

Wanneer er bladeren en groenten worden geven zal dit voldoende voer zijn en is er geen compleet voer nodig. Het is dan wel heel goed mogelijk om verschillend bijvoer te geven om bijvoorbeeld de kleuren te versterken, het immuunsysteem te verbeteren en de vervelling te ondersteunen.

 

 

Hoe vaak moet ik garnalen voeren?

Garnalen hoeven niet elke dag gevoerd te worden, ook niet als het aquarium een hoge bezetting heeft. Wanneer een aquarium een hoge bezetting heeft kunt u per voederbeurt wat meer voeren.

Garnalen om de dag voeren is voldoende. Let er wel op dat wanneer er compleet voer gegeven wordt, dit voldoende is voor volwassen garnalen. In geval van groenten, bladeren en bijvoeding is afwisseling sterk aan te raden.

Tevens is het van belang om stofvoer te geven wanneer u met garnalen wilt kweken. Kleine garnalen zitten vaak nog stil in mossen en planten en kunnen dan het grote voer niet vinden. Stofvoer waait gemakkelijk door het hele aquarium zodat het ook alle kleine garnalen bereikt. Dit verhoogt het overlevingspercentage kleine garnalen aanzienlijk.


onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.