Witte stip bij vissen. Wat kan ik eraan doen?

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in witte stip
  • 0

Wat is witte stip en hoe onstaat het?

Witte stip is een veel voorkomende ziekte bij vissen die wordt veroorzaakt door de besmettelijke Ichthyophthirius multifiliis parasiet. Deze parasiet kan zich aan de huid en vinnen van vissen hechten waar het zich voedt met bloed van de vis. Dit leidt tot ronde witte stippen die op zoutkorrels lijken. De parasiet veroorzaakt schade aan huid/vinweefsel wat kan leiden tot bacteriële en schimmelinfecties.

 

De cystes (witte stippen) vallen op een gegeven moment van de vis af en komen op de bodem te liggen waar ze weer een infectiehaard vormen voor andere vissen.

 

De parasiet die witte stip veroorzaakt wordt vaak binnengebracht via reeds geïnfecteerde vissen. De parasiet kan echter ook meegebracht worden via planten of decoratie uit een ander geïnfecteerd aquarium. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn.

 

Diagnose van witte stip bij vissen

De ziekte wordt het eerst ontdekt door gedragsveranderingen bij de vissen. Vissen wrijven zich vaak tegen de stenen/bodem wanneer de parasiet de huid binnendringt. Andere verschijnselen zijn: gedesoriënteerd zwemmen dichtbij de oppervlakte of dichtbij de bodem blijven met strak opgevouwen vinnen.


In een later stadium zullen er kleine witte cysten verschijnen op de vissen, inclusief de kieuwen en vinnen. Deze zijn ongeveer zo groot als een korreltje zout.

 

witte stip vis


Wat moet je doen als je vissen witte stip hebben?

Witte stip kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden bij vissen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om witte stip te bestrijden:

 

  1. Isoleer zieke vissen in een apart aquarium om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere vissen. Ook een aquarium kweekbakje is geschikt voor quarantaine doeleinden.
  2. Verhoog de temperatuur van het water in jou aquarium gedurende een week tot 28-30 graden. Dit zal de levenscyclus van de parasieten versnellen en helpen bij het doden van de larven. Deze optie kan alleen indien de aquariumbewoners tegen deze hogere temperaturen bestand zijn.
  3. Gebruik een witte stip medicijn. Dit is vaak de snelste en minst ingrijpende manier om witte stip te behandelen.
  4. En altijd geldt: houdt het aquariumwater schoon, meet waterwaarden regelmatig en ververs water regelmatig!

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.