Hoe voorkom ik algen in mijn aquarium?

Hoe voorkom ik algengroei in het aquarium; volg deze stappen om af te rekenen met algen in uw aquarium!

Iedere aquariumhouder krijgt vroeg of laat te maken met algengroei. Sommige algengroei is normaal en gezond, maar overmatige algengroei zier er niet uit en kan gevaarlijk zijn voor aquariumdieren en planten.

Hieronder volgen de belangrijkste tips om overmatige algengroei in uw aquarium te voorkomen.

 

Beperk licht in het aquarium

 

Zoek een juiste plek voor het aquarium in uw huis: plaats het aquarium niet op plaatsen waar (een deel van de dag) direct zonlicht is. Zonlicht bevordert algengroei. Zorg bij gebruik van kunstlicht ervoor dat de verlichting niet sterker is dan nodig en zet deze niet meer dan ongeveer acht uur per dag aan. Maak gebruik van een een timer voor meer stabiliteit en balans binnen het aquarium

 

Geef niet te veel voer aan uw aquariumdieren

 

Een meerderheid van de aquarium eigenaren overvoert hun aquariumdieren, waardoor het fosfaatgehalte in het water toeneemt. Voer kleine porties en kijk hoe de aquariumdieren eten. Als al het eten niet binnen vijf minuten op is, voert u te veel. Verwijder altijd alle niet-opgegeten voedsel zo snel mogelijk. Gebruik daarom een voederschaal om het afzuigen gemakkelijk te maken en verlies in de bodem te voorkomen.

 

Regelmatig onderhoud

 

De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger. Als u ziet dat algen beginnen te groeien op het glas, bodem, stenen of ornamenten in het aquarium, verwijder deze dan. Schraap het glas met bijvoorbeeld een algenmagneet, verwijder de stenen en boen ze.

 

Gebruik een goed aquarium filter

 

Gebruik een aquarium filter. Deze haalt vuil uit het water en zorgt voor een goede watercirculatie. Veel externe filters hebben vaak ruimte voor filtermedium waar goede bacteriën zich in kunnen nestelen. Deze helpen mee met het afbreken van schadelijke stoffen in het aquarium. Interne aquarium filters / sponsfilters hebben dit ook maar werken vaak met sponzen.

 

Test het water

 

Test je water. Als je ingangswater veel fosfaten bevat, zou je moeten overwegen om fosfaatverwijderaars te gebruiken of een andere waterbron te gebruiken. Het is ook verstandig om te testen op nitraten, omdat sommige waterbronnen verhoogde nitraten hebben. Door water te gebruiken met lage gehalten aan fosfaten en nitraten neem je de ''voedingsbodem'' voor algen weg waardoor de groei wordt geremd.

 

Houd voldoende planten in het aquarium

 

Aquariumplanten zullen veel van de voedingsstoffen gebruiken waar ook algen goed op gedijen. Hierdoor krijgen algen minder kans op te groeien en worden algen actief voorkomen. Door verschillende aquariumplanten in het aquarium te plaatsen worden voedingsstoffen door elke plant met een andere snelheid opgenomen. Dit zorgt voor geleidelijke opname van de beschikbare voedingsstoffen waardoor deze niet meer beschikbaar zijn voor de algen.

 

Houd algen etende vissen in het aquarium

 

Algen etende vissen helpen om een ​​deel van de algen in het aquarium te verminderen. Je moet hier dan natuurlijk wel ruimte voor hebben en de waterwaarden moeten voldoen aan de eisen van de vissen. Het is verstandig om je goed te verdiepen in de behoeften van deze vissen.

 

Gebruik CO2 in het aquarium

 

Koolstofdioxide (CO2) is van groot belang als u gezonde aquariumplanten wilt hebben. Je kunt dit toevoegen in vloeibare vorm of middels een gasfles systeem gevuld met CO2. Let wel dat vooral de wat moeilijkere aquariumplanten behoefte hebben aan CO2. Er zijn ook makkelijke aquariumplanten die aan een beetje plantenvoeding voldoende hebben. Het toevoegen / afstemmen van CO2 voor een aquarium luistert zeer nauw en verkeerd gebruik kan juist zorgen voor de groei van algen. Het is daarom altijd belangrijk om de juiste doseringen te gebruiken en de apparatuur juist in te stellen voor het specifieke aquarium.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.