Draadalg bestrijden

Wilt u draadalg bestrijden? Lees hier alles over het ontstaan en bestrijden van draadalgen!

Wat is draadalg?

Draadalgen bestaan uit lange groene draden die vrij zacht en los aanvoelen. Draadalgen hechten zich niet aan de aquariumbodem, maar worden via stroming verspreid door het aquarium waar ze grotere bossen vormen. Hierdoor hechten ze zich gemakkelijk aan decoratie, stenen, hout en planten.

 

aquarium draadalg

 

Is draadalg schadelijk?

Draadalgen zelf zijn niet schadelijk voor uw aquarium, maar als er te veel voedingsstoffen in een aquarium zitten kunnen draadalgen zo snel groeien dat ze vrijwel alles kunnen overwoekeren. Daarom is het aan te raden om draadalgen in uw aquarium binnen de perken te houden. Daarnaast is het natuurlijk geen fraai gezicht als een mooi ingericht aquarium overwoekerd wordt met draadalg.

 

Wat is de oorzaak van draadalg?

Tijdens de eerste weken van de opstartfase van een aquarium is er nog geen biologisch evenwicht. Hoe langer een aquarium ingedraaid is, des te stabieler het evenwicht zal worden. In het begin is het evenwicht tussen algen en planten nog niet goed en kunnen draadalgen zich gemakkelijk ontwikkelen. Het helpt al behoorlijk indien u een aquarium start met een ruime hoeveelheid aquariumplanten. Vooral snelgroeiende stengelplanten kunnen helpen om de groei van draadalgen onder controle te houden.
Planten moeten worden voorzien van het volledige scala aan voedingsstoffen en CO2. Daarnaast hebben planten licht nodig om te kunnen groeien.


Een plotselinge uitbraak van draadalg in een beplant aquarium kan te maken hebben met een onbalans in de voedingstoffen (vaak een CO2- of nitraat tekort) of een verhoogde lichtintensiteit. Stel uw aquarium niet bloot aan direct zonlicht en stel uw aquarium niet bloot aan te lange verlichtingsfasen.

 

Hoe kan ik draadalgen bestrijden?

Om draadalgen effectief te bestijden zijn er een aantal mogelijkheden die kunnen helpen:

 

  1. Zorg voor voldoende planten in uw aquarium. Deze zijn nodig voor een goed biologisch evenwicht. Zorg ook voor voldoende plantenvoeding om aquariumplanten goed te kunnen laten groeien.
  2. Zorg voor voldoende CO2 in uw aquarium. Een tekort aan CO2 is dé nummer één oorzaak van draadalg. CO2 toevoegen kan in vloeibare vorm, maar ook met behulp van een CO2-systeem waarbij CO2 nauwkeurig gedoseerd toegevoegd kan worden. Begin voorzichtig met het toevoegen van een beetje CO2 en wacht vervolgens een dag of 10 om te kijken hoe de aqauriumplanten en vissen/garnalen reageren. Indien nodig kunt u de CO2 daarna in kleine stappen opvoeren.
  3. Zorg voor minder licht in uw aquarium. Door minder licht wordt de fotosynthese van aquariumplanten vertraagd waardoor ze minder voedingstoffen en CO2 vragen.
  4. Verrijk uw aquarium met draadalg etende vissen en garnalen. Zo zijn Japonica garnalen uitstekende algeneters. Ook blokvisjes en platys staan bekend als goede algeneters.

Daarnaast is het van belang om overtollige draadalgen handmatig te verwijderen. Met een oude tandenborsel of lange pincet kunt u de draadalgen redelijk eenvoudig uit het aquarium halen.

 

Tenslotte is er nog een manier om draadalgen snel te bestrijden: het gebruik maken van een anti-algen middel. Dit geeft heel snel resultaat, maar dit neemt niet weg dat u uiteindelijk toch de oorzaak moet wegnemen om toekomstige draadalg groei te voorkomen.


onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »