Veel gestelde vragen over pH meters

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in ph meter
  • 0

Op deze pagina vindt u een selectie van veel gestelde vragen over werking en onderhoud van pH meters

Hoe vaak moet ik mijn pH meter kalibreren?

Om het  meest nauwkeurig te zijn, moet u voor elk gebruik kalibreren. De meeste pH meters houden hun kalibratie waarde best lang vast. Als u uw pH meter idere dag gebruikt, controleer het dan één keer per dag.

 

Welke pH-kalibratieoplossing moet ik gebruiken?

Over het algemeen moet u uw kalibratieoplossing kiezen op basis van de verwachte pH van uw monster. Als u verwacht dat de pH van het monster 6 pH is. Gebruik pH 4,01 en pH 7,01 kalibratieoplossingen. Als u verwacht dat de pH van het monster 8 is, gebruik dan 7,01 en pH 10,01. Raadpleeg uw handleiding voor meer informatie hierover. Sommige meters hebben éénpuntskalibratie of zijn beperkt in de kalibratieoplossingen die u kunt gebruiken.

 

Kan ik mijn pH-kalibratieoplossing hergebruiken?

Nee, verdamping en vervuiling veranderen snel de mix, waardoor uw kalibratie onnauwkeurig wordt.

 

Wat is het verschil tussen eenpunts- en tweepuntskalibratie?

Eenpuntskalibratie  wordt bijna altijd gedaan op de 7.0 positie. Een enkel punt is prima zolang het gebied dat u test zich binnen de neutrale zone van 5,5 tot 8,5 bevindt. Voor nauwkeurigheid in de meeste toepassingen moet u echter een tweepuntskalibratie hebben. Dat is de reden waarom de meeste betere pH Meters worden geleverd met een 2-punts kalibratieprocedure.

Voorbeelden van kwalitatief goede pH meters met 2-punts kalibratie:
- Milwaukee pH55 PH meter
- Aquamaster tools P50 PRO

Kijk hier voor een overzicht van alle pH en Combimeters.

 

Hoe lang gaat een pH electrode mee?

Na verloop van tijd verslechteren alle pH-sondes en elektroden door gebruik en ouderdom. De gemiddelde levensduur van een pH-sonde of -elektrode is doorgaans 12 tot 18 maanden, met de juiste opslag en onderhoud.

 

Hoe weet ik wanneer ik mijn pH-sonde moet vervangen?

Een falende pH-sonde zal traag een resultaat laten zien en zal moeilijk te kalibreren zijn.
Een eenvoudige test kan worden uitgevoerd met schoonmaakmiddel (ontvetter) en elk type frisdrank.

De procedure is als volgt.

  1. Zet uw meter of tester aan
  2. Plaats de sonde in een frisdrank. Frisdrank is zuur en moet een waarde hebben van 2,7 tot 3,9 pH.
  3. Plaats vervolgens de sonde in een basisch schoonmaakmiddel (ontvetter) en uw meting zou zeer snel op de schaal moeten stijgen tot een punt boven 10,0.

Als de meting langzaam omhoog gaat op de schaal, dan is het tijd om te overwegen de elektrode van de pH meter te vervangen of deze te vervangen als deze geen vervangbare sonde heeft.

 

Hoe maak je een pH-elektrode schoon?

Tijdens uitgevoerde metingen kunnen residuen op de electrode achter blijven. Dit gebeurt vooral als het monster veel organisch material bevat. Veelvoorkomende tekenen dat u de elektrode moet reinigen, zijn langzame of onregelmatige metingen. U moet uw pH-elektrode proactief reinigen om problemen te voorkomen.
De procedure is eenvoudig. Week de elektrode in een reinigingsoplossing gedurende 2-5 minuten voor een routinematige reiniging of 20 minuten voor een diepere reiniging. Zorg ervoor dat de electrode bedekt is.

Spoel de sonde vervolgens af met  gedestilleerd of gedemineraliseerd water om eventuele resten van de reinigingsoplossing te verwijderen. Gebruik UITSLUITEND gedestilleerd of gedemineraliseerd water voor wassen en spoelen. Dompel of bewaar de sonde nooit in gedestilleerd water.

De sonde moet dan voor gebruik 2-3 uur in de bewaaroplossing worden bewaard.

 

Wat is Automatic Temperature Compensation (ATC)?

pH-waarden variëren met de temperatuur. Een monster met een pH van 7 bij 25° C heeft bijvoorbeeld een pH van 7,08 bij 5° C en een pH van 6,98 bij 25° C. U kunt het verschil handmatig aanpassen of de compensatie automatisch laten aanpassen door een pH-meter met ATC. pH-meters met ATC hebben een ingebouwde thermometer, zodat u de meter meestal ook als thermometer kunt gebruiken.

 

Waarom zou ik bewaaroplossing gebruiken om mijn pH-sonde of pen op te bergen in plaats van water of gedemineraliseerd water?


Een bewaaroplossing is hetzelfde chemische mengsel als de referentie in pH-sondes, wat betekent dat de referentie stabiel blijft. Het gebruik van een bewaaroplossing wordt ten zeerste aanbevolen en zal de levensduur van uw elektrode helpen verlengen.

Het bewaren in of hydrateren van een sonde met kraanwater kan de sondereferentie wijzigen of verzwakken, waardoor de levensduur van de elektrode wordt verkort. Gebruik NOOIT  gedestilleerd, gedemineraliseerd of osmose water. Zuiver water zal de chemie van de referentie veranderen, wat betekent dat de sonde of pen niet langer zal werken.

 

Waarom heeft mijn nieuwe pH-sonde een soort zout rond de dop?

Het is normaal dat er zich zout ophoopt rond de sonde wanneer u uw nieuwe meter, tester of pen ontvangt. Het zout wordt veroorzaakt doordat de bewaaroplossing tijdens het transport verdampt. Spoel het zout eraf en laat de sonde een uur weken in 4.01 kalibratieoplossing of bewaaroplossing en volg daarna de instructies van de kalibratieprocedure.

 

Wat is een goede pH waarde voor mijn aquarium of vijver?

De pH-waarde  kan variëren van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Een lagere pH waarde noemen we zuur en een hoger waarde noemen we basisch.
Voor een normaal zoetwater gezelschapsaquarium wordt een pH aanbevolen tussen de 6.5 en 7.5, maar als je exotische vissen hebt is het belangrijk na te gaan welke pH waarde de vissen prefereren. 

Voor vijvers wordt een pH waarde aanbevolen tussen 7.0 en 8.5. Een hogere pH waarde komt in de praktijk in vijvers niet voor. Mocht dat toch zo zijn, dan kunt u ook hier middels een waterverversing de pH waarde verlagen.

Daarnaast kunt u HS Aqua pH/kH minus gebruiken om de pH waarde te verlagen.

 

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.