Natuurproducten in het aquarium

In de hedendaagse aquarium hobby wordt werken met natuurlijke materialen steeds populairder. Dit is ook niet zo gek gezien de esthetische schoonheid en vele voordelen die natuurproducten kunnen brengen. De natuur doet het in veel gevallen nog altijd zelf het beste. Bijna ieder aquarium kan zijn voordeel doen met natuurlijke producten ook wel aquabiotanicals genaamd.
 

Wat zijn natuurproducten?

 

Bij natuurproducten hebben we het voornamelijk over zaadpeulen, vruchten en bladeren van planten/bomen die positief bijdragen aan het natuurlijk evenwicht in het aquarium. Deze positieve effecten zijn bijvoorbeeld het water lichtelijk aanzuren, een natuurlijke soort medicatie of het water natuurlijk te verkleuren. Dit laatste is wellicht enigszins controversieel maar toch niet zo heel gek. We komen hier later op terug.

 

De meest gangbare en bekende natuurproducten zijn de catappa bladeren en elzenproppen. Vooral in de garnalen hobby zijn deze erg populair en niet zonder reden.

 

Waarom natuurproducten?

 

Om met een voorbeeld te beginnen: catappa bladeren. Dit zijn bladeren van de Terminalia Catappa boom (amandel boom). Deze worden gedroogd waarna ze een lichte tot donker bruine kleur krijgen. Onderwater krijgen deze bladeren na verloop van tijd nog een extra mooie goudbruine glans. Naast dat dit esthetisch er erg mooi uit ziet hebben deze grote bladeren meer voordelen. De bladeren helpen op een natuurlijke wijze de pH van het water te verlagen. Hierdoor wordt een natuurlijke pH gecreëerd voor garnalen, kreeften, vissen en aquariumplanten. Verder zijn de bladeren rijk aan verschillende organische stoffen zoals humuszuren en looizuur. Deze zuren dragen bij aan het afremmen van de groei van verschillende negatieve bacteriën. Verder heeft het ook een schimmelwerende werking. Mede dankzij deze eigenschappen is het niet zo gek dat dit blad met veel liefde omarmt wordt in de aquarium hobby. Het helpt vissen immers bij het herstel van ziektes zoals bijvoorbeeld vinrot.

 

Elzenproppen liggen in het verlengde hiervan. Ook deze hebben dezelfde antischimmel en antibacteriële werking. Door hun kleine maat zijn ze ideaal voor zowel grote als kleine aquaria. Onderschat echter niet hoeveel zuren ze kunnen afgeven.

 

Levensduur

 

Na verloop van tijd zullen de meeste natuurproducten beginnen te ontbinden. Dit klinkt erg vies maar dat valt in de praktijk erg mee. Het heeft een groot voordeel. Tijdens het vergaan van natuurproducten gaan deze namelijk dienen als voedsel voor garnalen. Zowel het natuurproduct als de bacteriën en andere kleine organismen die hierop aanwezig zijn dienen als voedsel. De afbraak van biologische producten brengt ook snel een natuurlijke sfeer naar het aquarium.

 

Tannin

 

Tannin is een woord wat op het internet steeds meer rondzwerft. Maar wat betekent het toch? Het verwijst naar de stoffen in natuurproducten die het water verkleuren, ook wel looizuren genoemd. In de natuur is water nooit kristalhelder. Veel vissen leven in donkerder, troebel of bruinig water. Dit komt door alle verstoringen, bladeren, vruchten en verschillende bodems in deze natuurgebieden. Bladeren, vruchten en zaadpeulen verkleuren bijna altijd het water op den duur. Dit kan totaal geen kwaad. In veel gevallen is het juist goed voor het water. Sommige aquarianen doen dit zelfs expres. Hierbij moet je denken aan biotoop aquarium (vb. Amazone) waarbij het donker bruin kleuren van het water de normaalste zaak van de wereld is. Door deze verkleuring is spelen met licht nog spannender.

 

Conclusie

 

Al met al is te stellen dat natuurproducten alleen maar voordelen hebben voor het aquarium. De hoeveelheid positieve eigenschappen zorgen ervoor dat het bijna een “must have” is in ieder aquarium. Ben jij een tegenstander van het gebruik van chemicaliën? Dan is dit zeker het antwoord voor jou! Onthoud; de natuur doet het nog altijd het beste.

 

Let wel op

 
Zorg altijd dat je natuurproducten koopt bij een erkende aquarium (web)winkel. Hierdoor weet je zeker dat natuurproducten vrij zijn van pesticiden en chemicaliën. Ook zijn ze dan meestal (indien van toepassing) op een verantwoordelijke manier geoogst.

 

Wanneer de natuurproducten droog bewaard worden zijn ze in principe onbeperkt houdbaar. Gebruik je actieve koolstof in je filter? Dan wordt net als bij medicatie het effect teniet gedaan. Ga naar onze natuurproducten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »