Hoe voorkom ik die witte waas in mijn aquarium?

Je bent net begonnen met je nieuwe aquarium en je ziet een witte waas ontstaan. Het eerst zo heldere water ziet er nu ineens melkachtig wit uit. Soms is dit zo erg, dat je bijna niks meer kan zien in jouw aquarium. Wat is de oorzaak van de witte waas? Hoe krijg ik mijn troebel aquarium water weer schoon?

 

witte waas aquarium



Het goede nieuws is dat witte waas vrijwel nooit schadelijk is en dat deze meestal zelf weer verdwijnt. Globaal zijn er 2 oorzaken aan te wijzen voor deze witte waas in uw aquarium:

 

  1. er is ongewassen substraat (grind/zand) in het aquarium geplaatst
  2. explosieve groei van bacteriën doordat het aquarium nog onvoldoende is ingedraaid

In dit artikel zullen we deze twee onderwerpen bespreken.

 

 

Ongewassen substraat

Door nieuw grind of zand toe te voegen aan het aquarium wat vooraf niet gewassen is komen er restjes of vuildeeltjes vrij. Als resultaat hiervan ontstaat er een melkachtige witte waas.

Waarschijnlijk zal deze waas binnen enkele uren weer optrekken. Je weet nu voor een volgende keer waarom je grind of zandsubstraten moet wassen voordat je ze aan het aquarium toevoegt.



Explosieve bacterie groei

Heel vaak wordt de witte waas in een aquarium veroorzaakt door weelderige groei van bacteriën. Kleine aantallen bacteriën zijn niet zichtbaar, maar bij een explosieve groei zal zich deze witte waas vormen.

Bij nieuwe aquaria is dit een redelijk normaal verschijnsel. Je hoeft je hier dus niet te druk over te maken. Een nieuw aquarium moet namelijk eerst goed indraaien en heeft tijd nodig om de bacteriehuishouding op orde te krijgen. Na pakweg een week zullen de goede bacteriën de overhand krijgen en zal de witte waas langzaam verdwijnen.


Bij troebel wit water in een al wat langer bestaand  aquarium moet echter wel aktie worden ondernomen. De oorzaak van witte waas ligt hem dan vaak in overtollige voedingsstoffen, visafval of de onvoldoende aanwezigheid van goede bacteriën in het aquarium. Het evenwicht kan verstoord raken en het systeem dwingt de bacteriekolonie om meer te reproduceren. Deze explosie van bacteriën veroorzaakt de witte waas.


Andere belangrijkste oorzaken van een witte waas in het aquarium:

  1. introductie van schadelijke chemicaliën of medicijnen in het aquarium die gunstige bacteriekoloniën kunnen uitputten of uitroeien.
  2. plotselinge ammoniakpiek van organisch afval dat door vissen wordt geproduceerd
  3. een nieuwe grote groep vissen kan dit probleem veroorzaken als uw aquarium niet voldoende nuttige bacteriën heeft om het ecosysteem van het aquarium te ondersteunen
  4. vervanging van het ouder filtersysteem door een nieuw filter
  5. Een te forse waterwissel

 

Bestrijding van witte waas in het aquarium

  1. Maak het aquarium schoon. Verwijder rottende planten, overtallig visvoer en uitwerpselen van de vissen. Gebruik een aquarium stofzuiger om de bodem te reinigen.
  2. Controleer de nitriet- en ammoniak nivo’s en check of deze acceptabel zijn. Als ze te hoog zijn voer dan onmiddelijk een waterverversing uit zodat vissen geen schade oplopen. De meest voorkomende oorzaak van te hoge nitriet/ammoniak waarden is het oevervoeren van uw vissen. Hierdoor blijft voedsel achter dat zal gaan rotten op de bodem.
    Een andere oorzaak kan zijn dat je per ongelukt goede bacteriën in je filtermedia het uitgespoeld met kraanwater. Deze bevat namelijk chloor en doodt de goede bacteriën waardoor uw aquarium opnieuw moet indraaien.
  3. Voorkom te grote waterwissels. Zoals hierboven beschreven doodt chloor ook de goede bacteriën.
  4. Bij gebruik van medicijnen: filter over actieve kool


Als u de juiste maatregelen neemt dan zou na één of 2 weken de witte waas verdwenen moeten zijn.

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »