Het nut van een aquarium koeler

In de zomer kunnen de temperaturen aardig oplopen. Aangezien garnalen een maximale temperatuur kunnen verdragen van +- 28°C is het van belang om het water terug te koelen. Hier zijn meerdere methoden voor, maar hier gaan we graag wat verder in op het koelen door te blazen.

Koelen door te blazen gebeurt met een aquarium koeler (ventilator) die op het aquarium kan worden bevestigd. Een aquarium koeler is een effectief middel die de temperatuur tot wel 3 a 4 °C kan verlagen. Hoe veel een specifieke koeler de temperatuur kan verlagen hangt af van de maat en kracht van de koeler en van de inhoud van het aquarium. Dit is een voorbeeld van de Collar Afan koeler pro.
 

aquarium koeler
 

Deze kleine koeler heeft twee verschillende standen en is te gebruiken voor aquaria tot 100 liter. In de tabel is af te lezen dat de koeler bij een aquarium van 10 liter inhoud op stand 1 +- 3°C koelt en op stand 2 +- 4°C koelt.

Hoe kan een ventilator uw water koelen? Door lucht te blazen over het wateroppervlak wordt de verdamping van water bevordert. Bij de verdamping van water wordt altijd warmte onttrokken aan het water waardoor dit afkoelt. Door een aquarium ventilator te kiezen die bij uw aquarium past kunt u het water zonder zorgen een aantal graden koelen en komt u de zomer een stuk gemakkelijker door.


Temperatuur gestuurde koelers

Een aquarium ventilator is uit te breiden met een sensor. Sommige aquarium koelers zijn hier standaard mee uitgerust (zoals de Collar Afan koeler pro), maar er is ook een losse sensor beschikbaar.

Een Fan Controller is een soort "tijdschakelaar’’ maar dan voor temperatuur.  U kunt de temperatuur instellen wanneer de ventilator moet gaan koelen. Als de watertemperatuur boven de ingestelde temperatuur komt gaat de stroom op het apparaat en begint deze met koelen. 


onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.