Garnalen Sterfte in Aquarium? Ontdek de 5 Belangrijkste Oorzaken!

Leer waarom garnalen in een aquarium kunnen sterven. Ontdek de invloed van waterkwaliteit, watertemperatuur, waterwissels, ammoniak- en nitrietpieken, en infecties.

Er kunnen diverse redenen zijn waarom garnalen in een aquarium dood gaan. Allereerst is er uiteraard de natuurlijke sterfte van garnalen: een garnaal wordt gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud, een beetje afhankelijk van het soort.
Maar naast een natuurlijke sterfte van garnalen zijn er ook externe factoren die van invloed zijn op garnalen sterfte. In dit artikel worden de 5 belangrijkste redenen voor garnalen sterfte besproken.

 

dode garnaal

 

Waterkwaliteit

Garnalen zijn gevoelig voor schommelingen in waterparameters, zoals pH, ammoniak, nitriet en nitraat. Slechte waterkwaliteit kan leiden tot stress en ziektes, wat fataal kan zijn voor garnalen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat verschillende typen garnalen ook verschillende waterwaarden nodig hebben. Zo doen neocaridina garnalen het goed bij een pH tussen 6.5-7.5, een gH tussen 2-8 en een kH tussen 4-8, terwijl caridina garnalen het goed doen bij een pH tussen 5.5-6.5, een gH tussen 5-6 en een kH tussen 0-1.
Hieruit blijkt al dat het niet verstandig is om caridina en neocaridina garnalen in hetzelfde aquarium te houden. Doe vooraf onderzoek en zorg met de juiste waterparameters er voor dat garnalen een hogere overlevingskans hebben.

In dit artikel vindt u meer informatie over pH, kH en gH

 

Watertemperatuur

Garnalen stellen specifieke eisen aan de water Zo zijn neocaridina garnalen mindel gevoelig voor watertemperatuur en schommelingen en de temperatuur zelf. Neocaridina garnalen doen het gooed bij watertemperaturen tussen 18-28 graden, terwijl caridina garnalen doen het goed bij temperaturen onder de 24 graden.

Zorg er voor dat er in de hete zomermaanden voldoende koeling aanwezig is.

 

Waterwissels

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn zowel de waterwaarden voor pH, kH en gH en ook de watertemperatuur van belang. Waterwissels zijn van belang om afvalstoffen uit het aquarium te halen, maar beperk de waterwissels tot één maal per week en doe een waterwissel van ongeveer 10% om de bestaande waterwaarden niet te verstoren zodat het biologisch evenwicht in het aquarium behouden blijft. Grote schommelingen in waterwaarden of watertemperatuur kan tot ongewenste garnalensterfte lijden.

 

Ammoniak- en nitrietpieken

Een nieuw opgestart aquarium of een overbevolkt aquarium kan resulteren in hoge niveaus van ammoniak en nitriet. Deze giftige stoffen kunnen garnalen vergiftigen en zelfs doden. Zorg er voor dat een aquarium goed is ingedraaid voordat er garnalen aan toegevoegd worden. Zorg er daarna voor dat het aquarium regelmatig wordt schoon gemaakt met een aquarium stofzuiger. Verwijder rottende planten en uitwerpselen van dieren. Maak bij het voeren van garnalen gebruik van een voederschaal om te voorkomen dat voerresten verdwijnen in de bodem.


Bacteriële infectie en schimmelziektes

Vaak hebben bacteriële infecties of schimmelziektes een externe oorzaak, zoals het toevoegen van reeds geïnfecteerde garnalen of toxische waterplanten. Daarnaast kan ook koper uit waterleidingen of overdosering van meststoffen leiden tot vergiftiging.
Soms zijn schimmels te herkennen, maar veel vaker is aan het gedrag van garnalen te zien dat er iets mis is: ze zijn apatisch, komen niet op het voer af en verstoppen zich graag. Een bacteriële infectie of schimmelziekte kan behandeld worden met de juiste medicatie.

 

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.