OPAquatics Dirt Ball

De OPAquatics Dirt Ball is een complete bal met een substraat (soil) kern en sphagnum mos buitenkant. De bal heeft een diameter van 9 centimeter en kan worden beplant met verschillende aquariumplanten. Let op; bal zonder beplanting.

Artikelnummer: Display
Aantal: 30

OPAquatics Dirt Ball

 

De OPAquatics Dirt Ball is een complete bal met een substraat (soil) kern en sphagnum mos buitenkant. De bal kan worden beplant met verschillende aquariumplanten waardoor het geheel uitgroeit tot een weelderig stukje tuin in huis. De bal kan gemakkelijk worden geplaatst op bijvoorbeeld een schaaltje met een constant laagje water, of een speciaal wabi kusa bakje. Onderhoud is zeer gemakkelijk en het is een echte eye-catcher in elke inrichting!

 

Beplanting

Er zijn veel verschillende aquariumplanten die geschikt zijn voor beplanting van de dirt ball. Het is belangrijk dat de aquariumplanten emers (boven water) gegroeid zijn. Emers gegroeide aquariumplanten hebben vaak iets dikker blad en hebben een stevigere stengel waardoor deze beter boven water, op de bal kunnen groeien. Gelukkig is het grootste deel van de beschikbare aquariumplanten op deze manier gekweekt bij de verschillende plantenkwekers.

Een goed voorbeeld zijn in vitro aquariumplanten. Deze in laboratorium gekweekte aquariumplanten komen in bakjes waarbij enkel de wortels in een laagje voedingsstoffen staan en de stengels, mossen boven de voedingslaag groeien. Andere voorbeelden van makkelijke aquariumplanten om mee te beginnen zijn; Bacopa Caroliniana, Monnieri - Alternanthera Reineckii - Ludwigia Repens, Palustris - Lysimachia Nummularia - Rotala Rotundifolia - Hydrocotyle Leucocephala, Verticillata - Hygrophila Pinnatifida - Pogostemon Erectus en Juncus Repens.

Om de planten op een goede manier in de bal te zetten is een pincet erg handig. Eerst maken we met een gesloten pincet een gaatje in de Dirt Ball, waar we later de plant in steken. Het gat moet diep genoeg zijn om bij het substraat in de bal te komen, dat wil zeggen ongeveer 2-3 centimeter diep. Vervolgens steken we de stengel van de plant in het ontstane gat. Van het deel van de stengel dat in het substraat gaat, moeten alle bladeren verwijderd zijn. De stengel moet diep genoeg worden ingebracht (minimaal 2 cm), zodat de planten voldoende vocht kunnen opnemen en goed kunnen wortelen. Dit proces wordt herhaald tot de hele bal op de gewenste manier is beplant.


Verzorging

De planten regelmatig vochtig sprayen met een waterspuit is een vaak besproken topic binnen Wabi Kusa. Vanuit onze persoonlijke ervaring wordt vernevelen zeker aanbevolen, hoewel niet verplicht. We hebben veel lay-outs gehouden zonder te besproeien die een groot succes waren, maar het kan de planten een gezonder uiterlijk geven en voorkomen dat ze uitdrogen, terwijl het ook planten helpt die nog niet volledig zijn opgegroeid tot emerse planten.

Of en hoe sprayen is ook afhankelijk van de manier van houden van de ingerichte bal. Wordt deze op een schaaltje met een laagje water gehouden, dan is sprayen belangrijker dan wanneer de bal wordt gehouden in een speciaal wabi kusa bakje, waarin de luchtvochtigheid hoog gehouden kan worden.

Voor het sprayen wordt zacht water aanbevolen, dit kan bijvoorbeeld osmose of demi water zijn. Wij hebben ook goede ervaringen met aquariumwater, maar hoe zachter hoe beter.

De dirt ball heeft een diameter van +- 9 centimeter en wordt onbeplant geleverd.


Klik hier voor meer informatie op de website van OPAquatics.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »